Hoppa till huvudinnehållet

Silleruds åttkantiga kyrka lockar brudpar

Publicerad:
Silleruds kyrka öster om Årjäng är med sina fem torn och sin åttkantiga form en mycket vacker helgedom. Den invigdes 1888.
Silleruds kyrka öster om Årjäng är med sina fem torn och sin åttkantiga form en mycket vacker helgedom. Den invigdes 1888. Foto: Tommy Andersson

Hög, vit och ståtlig, åttkantig till formen och med ett klocktorn i mitten och fyra sidotorn.

Så kan man beskriva Silleruds kyrka som ritades av arkitekten Emil Viktor Langlet som även skapade Stortingshuset i Oslo.

Kyrkan är okänd för många, men den är en av Värmlands vackraste.

De som för första gången besöker Silleruds kyrka drygt 1,5 mil öster om Årjäng blir ofta förvånade. För där den ligger på en hög kulle öster om Svensbysjön är det en byggnad som imponerar på de flesta.

– Ja, det är många turister som blir fascinerade och tar upp kameran. Och vi har även en hel del brudpar som kommer hit och gifter sig just på grund av vår vackra kyrka, säger kyrkvaktmästaren Mats Zetterqvist.

På en höjd med utsikt över Svensbysjön är kyrkan belägen. Dess runda form gör att den verkligen sticker ut.
På en höjd med utsikt över Svensbysjön är kyrkan belägen. Dess runda form gör att den verkligen sticker ut. Foto: Tommy Andersson

I slutet av 1800-talet var Silleruds socken mycket folkrik. Här bodde det ungefär 5 000 personer och församlingen ansågs för stor och det talades om att dela den. Dessutom räckte inte den gamla kyrkan i Signebyn till.

Efter ett besök av biskop C.H. Rundgren 1880 bestämde han att en ny kyrka skulle byggas och beställningen gick till arkitekten Emil Viktor Langlet.

Välkänd person

Han var ett välkänt namn och ledamot av Konstakademien. Langlet hade bland annat ritat Stortingshuset i Oslo som stod klart 1866, en börsbyggnad och teater i Drammen och höll vid den här tiden på att skapa ett stort antal centralkyrkor runt om i Sverige.

Totalt blev det tolv stycken och de största är Caroli och Sankt Pauli kyrkor i Malmö samt Sävare kyrka utanför Skara. Centralkyrkor har en rund form och tanken med var att alla besökare skulle sitta nära och se och höra bra.

Kyrkorummet är ljust med sina många fönster, bland annat runda så kallade rosettfönster.
Kyrkorummet är ljust med sina många fönster, bland annat runda så kallade rosettfönster. Foto: Tommy Andersson

Den 4 november 1888, på Alla helgons dag, skedde invigningen av Silleruds kyrka, Värmlands enda centralkyrka och den blev lika pampig som den nya helgedomen. Biskop Rundgren skötte den assisterad av tre prostar.

– Det rymliga templet var till trängsel fyllt, kunde man läsa i NWT.

Påkostad byggnad

Det innebar 900 sittplatser men genom de rymliga gångarna utmed sidorna fick över det dubbla antalet plats på invigningsdagen. Besökarna kunde njuta av en åttkantig byggnad med vitputsade ytterväggar, rundbågiga fönster i två våningar och stora runda rosettfönster på alla gavlar.

Innertaket är högt och har formen av ett kryssvalv.
Innertaket är högt och har formen av ett kryssvalv. Foto: Tommy Andersson

Mitt på taket finns ett klocktorn och runt det står fyra mindre torn och stilen blev en blandstil med nyromanska detaljer.

Inne i kyrkan finns ett högt och vackert innertak som har formen av ett kryssvalv och åskådarna kan på väggarna bland annat studera bibliska målningar från den gamla kyrkan i Signebyn och lyssna till musik från den 20-stämmiga orgeln från 1958.

”Fantastisk akustik”

– Akustiken i kyrkan är fantastisk och vi har haft många fina konserter här, bland annat med Sofia Källgren, Hebbe sisters och Duo sentire och bygdens egen operasångerska Kristina Hammarström, säger Mats Zetterqvist.

Under de senaste åren har Silleruds kyrka renoverats utvändigt och nu planeras det även för en totalrenovering invändigt.
Under de senaste åren har Silleruds kyrka renoverats utvändigt och nu planeras det även för en totalrenovering invändigt. Foto: Tommy Andersson

I dag har Silleruds kyrka 350 sittplatser och skiner vit och fin efter utvändiga renoveringar de senaste åren och högst upp i klocktornet glittrar den guldförgyllda spiran.

– För några år sedan fick kyrkan ny fasadbelysning och i höst ska det även sättas upp lampor på kyrkogårdsområdet och det planeras också för en stor invändig renovering, säger Mats Zetterqvist.

Artikeltaggar

Nordmarkens pastoratNyheterSillerudSilleruds kyrka

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.