Hoppa till huvudinnehållet

Folkkära skådisen fick årets Fridolf Rhudinpris

Publicerad:
Årets Fridolf Rhudinpris går till Marianne Mörck. Foto: Mimmi Törnberg

Förra året ställdes svenska bondkomikfestivalen in. I år drog den 230 besökare. Fridolf Rhudinpriset gick till Marianne Mörck.

– Det viktigaste för mig är att man är sann i livet och sann på scenen. Den riktiga komiken, den är väldigt allvarlig och sann.

Barn i alla åldrar – någon i barnvagn, de flesta med rullatorer – hade samlats bakom Fridolf Rhudin museet för att delta på första dagen av två på Svenska bondkomikfestivalen i Munkfors.

Owe Clapson och Malin Lunde med vänner samt Ingvar Karlsson och hans gamla polare underhöll med sång, dans och såklart – bondkomik.

Pandemin drog sin sista suck under kvällssolen, knappt ett munskydd syntes till och lukten av handsprit ett minne blott.

På bänkarna trängdes över 200 besökare.

230 besökare kom till Fridolf Rhudinmuseet.
230 besökare kom till Fridolf Rhudinmuseet. Foto: Mimmi Törnberg

Marianne Mörck

Höjdpunkten för kvällen var Fridolf Rhudinpriset som i år gick till Marianne Mörck.

Fridolf Rhudinspriset 2021 Marianne Mörck

”För hennes artistiska bredd, genuina skratt och för att hon som en glädjens budbärare verkar i Fridolf Rhudins anda med humor, värme och finess.”

Källa: Fridolf Rhudin museet

– Det är stort att få det såhär som komiker. Jag har fått för sång och musik, som har varit mitt område sedan jag började. Komiken har följt mig hela mitt liv, så det känns fantastiskt att få priset. Jag har ju sett listan på de som fått priset innan mig, herregud.

– Jag tänker inte på komik och så, även om jag alltid har haft det som ett vapen sedan jag var liten. Jag var lite udda och strängs hållen. Jag blev lite retad sådär ibland men jag löste det med komik, säger Marianne Mörck.

  • Owe Clapson och Malin Lunde framförde bland annat ”Jänta å ja”.
    Owe Clapson och Malin Lunde framförde bland annat ”Jänta å ja”. Foto: Mimmi Törnberg
  • Marianne Mörck bjöd på lite stand-up.
    Marianne Mörck bjöd på lite stand-up. Foto: Mimmi Törnberg

Priset består av en statyett av Fridolf Rhudin i trä samt en kostym. Kostymen ingår i priset eftersom Fridolf Rhudin även jobbade om skräddare.

Känns det som en bekräftelse för din komiska ådra att få priset?

– Ja, det gör det faktiskt. När jag kom in på dåvarande stadsteatern, som nu är Malmö opera, så skrev man att jag var en komedienn bland solisterna, det förföljde mig ganska mycket. Jag fick alltid spela gamla tanter och roliga gummor. Jag drömde såklart om att få spela en vanlig kvinna, vilket tog 3-4 år innan jag fick. Men nu är det bara bra.

– Det viktigaste för mig är att man är sann i livet och sann på scenen. Den riktiga komiken, den är väldigt allvarlig och sann, säger Marianne Mörck.

Inspel av Lars Lerin

Marianne Mörck känner till Fridolf Rhudin och har kopplingar till Arvika, men hon hade aldrig varit i Munkfors tidigare.

– Jag hade aldrig varit i Karlstad eller Munkfors, men nu har jag det. Det var tåg, buss och sen sista anhalten var ju åsna för att ta sig till Karlstad från Malmö. När jag beställde biljetterna så frågade hon om jag ville åka förbi Norge på hemresan, vad ska jag till Norge och göra frågade jag? Det är ju den här lilla sjön i mitten som gör det, berättar Marianne Mörck och skrattar.

Det hela löste sig genom att Marianne Mörck, som är nära vän med Lars Lerin, fick skjuts av honom till Munkfors. Lars Lerin deltog själv på festivalen genom att dra lottovinnarna och bistå med vinster.

Lars Lerin drog lottovinnarna och bistod med priset.
Lars Lerin drog lottovinnarna och bistod med priset. Foto: Mimmi Törnberg

Tidigare pristagare av Fridolf Rhudinpriset

Hasse Alfredsson, Anders Eriksson, Martin Ljung, Maria Lundkvist, Gösta Ekman, Claes Eriksson, Birgitta Andersson, Povel Ramel, Bosse Parnevik, Tomas von Brömssen, Lasse Åberg, Anne Charlotte Harvey, Björn Gustafson, Mia Skäringer, Manne af Klintberg, Owe Thörnqvist, Peter Carlsson, Sven – Erik Magnusson / Ingvar Karlsson, Inger Nilsson, Sven Melander och Carl-Einar Häckner.

Källa: Fridolf Rhudin museet

Artikeltaggar

Fridolf RhudinHumorMunkforsNöje/KulturSvenska bondkomikfestivalen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.