Ett gäng eldsjälar från Värnäs i Norra Värmland har skrivit en bygdebok om byns historia. Bakom den 430 sidors långa boken ligger ett arbete som har pågått i 16 år.
Bröderna Olle och Sigvard är två av dem som står bakom arbetet. De berättar om en rik historia och en tid som var – men ser dystert på tiden som kommer.
– Det är ledsamt, snart kan allt växa igen, säger Olle.
Förra lördagen var det boksläpp i byn Värnäs, som ligger utanför Stöllet, i Torsby kommun. I 16 år hade arbetet bakom boken pågått. Historier och bilder från flera hundra år tillbaka i tiden hade samlats ihop av ett gäng eldsjälar som tyckte att det var dags att berätta om bygdens historia.
Men på själva dagen för boksläppet öste regnet ner.
– Det var den enda dagen den helgen som det regnade, det är inte många dagar som hade varit sämre. Men det var glada miner trots regnet, säger en pigg Olle Lundin.
Boken innehåller bland annat personporträtt av Värnäs-profiler, detaljerade beskrivningar av gårdar och hus, samt skrönor om ”När draken slog ner i Värnäs”.
Dyster framtid
Jag sitter vid Älvens hus i Värnäs med bröderna Olle och Sigvard Lundin, som bjuder på mandelkubb. Att det just är det fikabrödet som bjuds på är ingen slump.
– Bageriet i Värnäs var kända för sin mandelkubb, det gick bussar som körde ut fikat till bygden när bageriet var i bruk. Det brann ner 1941, för 80 år sen i år, säger Olle.
Bageriet är bara ett av många livstecken som Värnäs har förlorat under 1900-talet. Värnäs är en avfolkningsbygd där det bor cirka 40 personer. Olle och Sigvard är 79 respektive 83 år gamla. Ändå ligger byns medelålder inte långt ifrån deras.
– Personligen är jag bekymrad över framtiden, det är mest pensionärer här, bara några unga familjer, säger Sigvard och får medhåll från sin bror.
– Det är svårt att ha några glada profetior just nu. Det är ledsamt att se, om det inte görs något kommer byn bara att växa igen, säger Olle.
Vad måste göras för att byn ska överleva?
– Vi har nog varit för försiktiga utåt med att berätta om Värnäs, med att marknadsföra oss. Vi måste värna om de yngre. Men jag tycker inte att Torsby kommun satsar på oss, vi glöms bort, säger Olle.
Hopp om byn
Men det finns små hopp om byns framtid, menar bröderna.
– Det var en del yngre som var på boksläppet och köpte böckerna. Jag tror att den här boken kan bidra till ett ökat intresse för bygden, berättar Sigvard.
Bröderna Lundin är noga med att säga att det är många som stått bakom processen med boken. Under det senaste året har själva redaktionsjobbet pågått. I redaktionen ingår Siw Alfredsson, Håkan Eles, Monica Haglund, Bertil Halvarsson, samt bröderna Lundin.
De vill framför allt nämna Bengt Sonesson, som med sin kunskap om Värnäs är den som bidragit mest till allt material som boken bygger på. Bengt gick bort innan boken kunde publiceras.
– Han var en sån där allmänintresserad typ, en fantastisk person, säger Lundin-bröderna.