Hoppa till huvudinnehållet

Norska beskedet: Ingen totalöppning av gränsen till Värmlands län

Publicerad:
Gränsen mot Värmland kommer inte öppnas helt för norrmän natten mot den 19 juli utan Värmlands län förblir klassat som en röd region i ytterligare två veckor. Foto: Lisa Olaison

Det blir ingen öppning av gränsen mot Värmlands län natten mot måndag som många hoppats på.

På fredagen beslutade den norska regeringen att Värmland fortfarande ska räknas som en röd region.

– Tyvärr blev det så, men vi hade räknat med det och siktar nu på den 2 augusti.

Det säger Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp Värmland som driver Maximat-butikerna i Charlottenberg och Töcksfors.

Det är smittoutbrottet i Karlstadsregionen som fortfarande gör att länets smittotal per 100 000 invånare vecka 26 och 27 hamnar över 50 som är Norges gräns.

Därmed förblir Värmlands län rött även efter natten till den 19 juli och det gör att bara fullvaccinerade norrmän klarar sig utan karantän efter ett besök i länet.

– Det var väntat och ingick i våra planer. Var har trott på en öppning först den 2 augusti och planerat för det. Det hade bara varit att tacka och ta emot om vi hade fått en öppning tidigare, säger Torbjörn Swartz.

Grönt om två veckor

Den 2 augusti kommer länet med största sannolikhet att klassas som grönt med tanke på de låga smittotalen den senaste tiden om inget nytt och större utbrott inträffar.

Gränshandeln i Värmland har ändå en del fullvaccinerade norrmän som handlar.

– Ja, vi har en omsättning som motsvarar ungefär 30 procent av vår normalhandel och räknar med att den ska öka med ytterligare 15-20 procent till när gränsen öppnar helt.

– Att vi inte tror på mer beror på att norrmännen ändå måste fylla i inresescheman och att köerna vid gränserna blir långa.

Tror på framtiden

Torbjörn Swartz känner ändå framtidshopp.

– Absolut, det går åt rätt håll och all vår personal jobbar igen. Norrmännen som är här och handlar köper det vanliga. Storsäljare är bacon, kyckling, dricka och lösgodis.

Johanna Söderberg (C), kommunalråd i Eda kommun är inte överraskad av det norska beslutet att inte totalöppna gränsen till Värmlands län.

– Nej, det var väntat. Det var inget jag hade räknat med. Men vi ser allt fler norska bilar och får nu sikta in oss på en gränsöppning den 2 augusti i stället, säger hon.

”Jättetråkigt besked”

Kollegan i Årjäng, Daniel Schützer (S), säger så här om den norska regeringens beslut:

– Jättetråkigt, men väntat besked. Den norska regeringen har varit stenhårda och inte gjort några undantag vid klassningen av länder och regioner.

– Men har vi genomlidit 1,5 år med stängd eller delvis stängd gräns klarar vi ytterligare två veckor. Det gäller bara att det inte blir några fler smittoutbrott fram till dess.

Den norska regeringen beslutade på fredagen att Blekinge, Jönköpings län, Kalmar län och Kronobergs län nu blir gröna län som även ytterligare 15 svenska län redan är. Norrbottens län går från rött till orange medan Värmlands län alltså behåller sin röda klassning.

Artikeltaggar

CoronavirusetDaniel SchützerGränshandelJohanna SöderbergNyheterTorbjörn SwartzVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.