Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnor får fängelse för grovt koppleri på massagesalong

Publicerad:
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Bild från polisens tillslag mot den misstänkta bordellen i Karlstad.
Bild från polisens tillslag mot den misstänkta bordellen i Karlstad. Foto: Privat

I dag kom domen för kvinnorna som var åtalade för att ha bedrivit bordell på en massagesalong i Karlstad.

Båda kvinnorna döms till tre års fängelse för grovt koppleri.

Enligt åtalet handlar det om minst 1 000 köp av sexuella tjänster som ska ha skett i salongen i Karlstad från slutet av 2019.

Åklagaren yrkade att kvinnorna - som förnekar brott - ska dömas för grovt koppleri.

Vid huvudförhandlingen yrkade åklagaren på 3,5 års fängelse för båda.

Tingsrätten går nu på åklagarens linje i skuldfrågan, och påföljden blir tre års fängelse. Kvinnorna, som är mor och dotter, får heller inte tillbaka de 737 000 kronor som polisen beslagtagit och som misstänks vara utbyte av koppleriverksamheten.

Misstanken: Massagesalong var bordell – kvinnor anhållnaHär slår polisen till mot den misstänkta bordellen

Den 30-åriga dottern döms också för brott mot utlänningslagen. Tingsrätten anser det bevisat att hon haft en kvinna anställd som inte har haft rätt att vistas i Sverige, och hon ska därför betala en särskild avgift till staten på 47 600 kronor till staten.

Båda sitter häktade och ska vara fortsatt frihetsberövade tills domen vinner laga kraft.

Sju män döms

Sju män bosatta i Karlstad döms samtidigt till dagsböter för köp av sexuella tjänster i Karlstadssalongen.

Tingsrätten skriver i domen att det finns en övertygande bevisning som visar att det pågått en omfattande försäljning av sexuella tjänster på massagesalongen i Karlstad, liksom på salonger i ett par andra svenska städer där kvinnorna också drivit salonger. Bevisningen består bland annat i en under cover-operation där polismän agerat kunder. Polismännen erbjöds sexuella tjänster mot betalning. Chattkonversationer mellan ägarna och de anställda innehåller också tydliga bevis på att kvinnorna främjat verksamheten, menar tingsrätten.

Tingsrätten konstaterar att de anställda jobbat frivilligt i salongen och att de har fått bestämma själva om de vill sälja sexuella tjänster eller ej.

Mor och dotter nobbas av hovrätten – fortsatt häktadeKoppleriåtalade kvinnorna riskerar 3,5 års fängelse

Stor omfattning

”Det som ändå tveklöst gör att kvinnornas brott utgörs grovt koppleri är den ytterst stora omfattning som verksamheten har haft. Som framgått har den pågått lång tid under vilken det har gjorts tusentals försäljningar av sexuella tjänster. Verksamheten har varit lönsam” skriver tingsrätten i domen.

Mor och dotter åtalas efter bordelltillslaget i Karlstad – "minst 1000 sexköp”Polisen kartlägger misstänkta bordellkunder på massagesalong

Tingsrätten menar också att det är bevisat att de båda kvinnorna utnyttjat att de anställda sålde sex ekonomiskt eftersom de har fått stora intäkter på de första betalningarna som kunderna måste göra för att sedan kunna köpa sex.

”Det ekonomiska utnyttjandet har varit otillbörligt, eftersom de har gett de anställda oskäligt låga löner och de dessutom har lurat staten på skatter och avgifter” skriver tingsrätten i domen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.