Kraftsamlingen: så många sjöbusar har bötfällts hittills

Publicerad:
Polisen och Kustbevakningen var ute på Värnen och älvgrenen i torsdags för att stoppa sjöbuset. Foto: Tommy Andersson

En kombination av varmt väder och en hög båtförsäljning innebär att det befinner sig mycket folk ute på Vänern.

– Det är otroligt mycket folk ute nu. Det är fler båtar ute i år än förra året och nu börjar högsäsongen på allvar, säger Robert Selling, frivillig sjöräddare.

I torsdags var polisen och Kustbevakningen ute på Vänern och älvgrenen.

– Vi åkte ut vid 18.30 och det var lugnt och stilla i de områden vi bevakade, säger Tommy Lindh, inspektör och regional båtsamverkare på polisen.

Från den första juli får polisen utfärda ordningsböter för störande vattenskoterkörning. Hittills har polisen inte bötfällt en enda vattenskoter.

– Vi observerade sju till åtta vattenskotrar vid Sandgrundsudden. Alla skötte sig exemplariskt, ingen körde snabbare än fem knop. Det var mycket folk som badade och vattenskotrarna höll sig långt ifrån dem, säger Tommy Lindh.

Däremot vill Tommy Lindh skicka med badarna att de ska ha stor respekt för älven.

– Vi hade ett drunkningstillbud utanför Timmys. En person hade simmat ut i strömfåran. Hamnar man i strömfåran är det svårt att hålla sig flytande även för den som är duktig på att simma.

Drunkningstillbudet vid Timmys gick bra, den nödställde fick hjälp och ingen skadades.

– Längs med älven finns flera livbojar. Ska du hjälpa någon som håller på att drunkna är det viktigt att du får med dig en livboj, så att den nödställde har något att hålla i. För att uttrycka mig krasst, så att det inte är två som drunknar istället för en.

40-tal bötfällda

Hittills i år har ett 40-tal båtförare bötfällts av Kustbevakningen.

– Det gäller framförallt hastighetsöverträdelser och lanternor, alltså båtförare som inte använt lanternor när det blivit mörkt, Jeanneth Forsberg, stationschef på Kustbevakningen i Vänersborg .

Vad gäller miljöbrott i år har det nästan inte varit några sådana händelser.

– Vi har haft en del båtar som sjunkit på sin kajplats, men det är kommunala räddningstjänstens arbetsområde. Ute på Vänern har det inte varit någon större olycka, säger Jeanneth Forsberg.

Jeanneth Forsberg, stationschef på Kustbevakningen i Vänersborg.
Jeanneth Forsberg, stationschef på Kustbevakningen i Vänersborg. Foto: Kustbevakningen

31 utryckningar

Sjöräddningen Hammarö har varit ute på 31 utryckningar mellan 1 juni till dagens datum.

– 26 av dessa utryckningar är förebyggande utryckningar. Det innebär att vi åker ut innan det blir skarpt läge. Det kan till exempel vara att hjälpa någon som har maskinproblem, säger Robert Selling, frivillig sjöräddare.

Fem av de 31 utryckningarna var sjöräddningsuppdrag.

Sjöräddningen laddar för sommaren. Martin Bergstam och Robert Selling är förberedda för en sommar med många nya båtägare på sjön.
Sjöräddningen laddar för sommaren. Martin Bergstam och Robert Selling är förberedda för en sommar med många nya båtägare på sjön. Foto: Lisa Olaison

Något som Robert Selling saknar på sjön är flytvästar och förarbevis.

– Båtförare kunde vara betydligt bättre på att använda flytväst. Jag tycker fler borde gå någon form av sjöutbildning, vi behöver fler med gott sjömanskap.

Håll koll på vädret innan och under tiden du är ute med båten, uppmanar sjöräddarna.

– Ha gärna telefonen i ett vattentätt fodral så att du kan ringa om du hamnar i vattnet. Åker du ut ensam, meddela någon på land vart du åker och hur länge du blir borta.

Tipsa Kustbevakningen

På telefonnumret 0776-70 60 00 når du Kustbevakningens ledningscentral. De har öppet dygnet runt. De tar gärna emot tips från allmänheten. Du kan även ringa dit om du undrar något. På hemsidan www.kustbevakningen.se finns mycket information om vilka regler som gäller till sjöss och för vattenskotrar.

Så få båtstölder lyckas polisen lösaAndreas löste båtstölden – hjälpsamma släktingar fick nappPolisens krafttag mot sjöbuset

Artikeltaggar

BöterBrott & blåljusFortkörningKustbevakningenSjöräddningSjöräddningssällskapetTommy LindhVärmlands länVattenskoter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare