Insändare: Därför vaccinerar sig färre i åldersgruppen 18-29 år

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Jag är tacksam över att äntligen kunna vaccinera mig, men det kommer i en knivig tid för oss med liv på olika orter", skriver insändarskribenten.
Foto: Lisa Olaison
Läste i NWT om hur för få unga vaccinerar sig mot covid-19. Trots att viljan att vaccineras finns, är det betydligt färre som bokat tid. Jag tror att man missat en viktig del i varför så få hittills bokat tid. Åldersgruppen 18-29 år består till stor del av studenter.

Studenter som bor hemma i Värmland under sommaren, för att i mitten av augusti flytta till annan studieort. Får man sin första dos vaccin nu, blir man bokad för dos två cirka sju veckor senare, alltså när de flesta skolor har börjat. Ska du då börja studera uppe i Umeå, eller nere i Malmö, kan det bli väldigt svårt att åka hem någon vecka senare, mitt i veckan för dos två.

För egen del ville jag vaccinera mig så fort som möjligt och fick min första spruta i tisdags. Detta innebär dock att jag kommer behöva åka hem till Karlstad igen en dryg vecka sedan jag börjat skolan uppe i Insjön, Dalarna. En tre timmars resa med bil, längre kollektivt. Detta trots att skolan har bett oss internatstuderande att hålla oss på skolan de första två veckorna för att minska risken att få in smitta.

Så det är lite av en balans – vaccinera sig nu, och behöva åka långa resor (vilket vi avråds från) för dos två samt missa en eller två av de första dagarna på terminen, eller vänta en dryg månad för att få tid på nya orten och hoppas att det fortfarande är lätt att få vaccin. Detta förutsätter att man folkbokför sig på studieorten. Jag är tacksam över att äntligen kunna vaccinera mig, men det kommer i en knivig tid för oss med liv på olika orter.

Student

SVAR DIREKT: Det är möjligt att få den andra dosen i annan region

Så bra att du lyfter frågan om vaccinering för er som ska studera i höst och kommer att befinna er på annan ort när det är det är dags för dos 2.

Det finns sedan någon vecka tillbaka en nationell överenskommelse om att ni kan få er andra dos i den region dit ni flyttar. Med andra ord är det alltså så att ni som inte hinner få båda doserna i Värmland kan ta er första dos här och sedan er andra dos i den region ni flyttar till. Läs mer om vad som gäller för att boka tid för vaccination i olika regioner på webbplatsen 1177.se.

Till er som redan har fått en tid i Värmland för dos 2: Kom ihåg att avboka denna när du har bokat tid i en annan region.

Region Värmland informerade om denna möjlighet i sociala medier under förra veckan.

Vi passar på att uppmuntra er alla, från 18 år och uppåt, att boka tid för vaccinering. Det finns många lediga tider just nu. Påminn gärna de runtomkring dig att boka tid. Det är det viktigaste du gör i sommar. Din vaccination kan rädda liv.

Anders Nordmark

Vaccinationssamordnare Region Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.