Folkets rättssäkerhet framför gängens

Debatt
PUBLICERAD:
Att tillåta anonyma vittnen handlar inte om att offra rättssäkerheten på rättskipningens altare, skriver Filip Haugland.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Priset att vittna mot de gängkriminella är idag på tok för högt, skriver Filip Haugland.

Gängkriminaliteten förpestar vårt land likt inget annat fenomen. Skjutningar och sprängningar har blivit vardag i Sverige. Nu så även polismord. Alltför få gängkriminella fälls dock för de synnerligen grova brott som de gör sig skyldiga till. En viktig bidragande orsak till detta är den tystnadskultur som omgärdar gängkriminaliteten. För att knäcka den tystnadskulturen, och med den gängkriminaliteten i stort, måste vi låta personer vittna anonymt mot gängen. Tvärtemot vad många menar så vore det inte att offra rättssäkerheten. Nej, det vore att säkra rättsskipningen. Det vore att säkra allas vår trygghet och säkerhet.

Notiserna i telefonen talar sitt tydliga språk. När jag skriver dessa rader, sent en bedårande vacker torsdagskväll i juli, kommer det ytterligare en. ”En person knivskuren i Lövgärdet (i Göteborg)”, står det. Trött ignorerar jag notisen. Noterar den, utan att orka ta in den.

Sent en kväll häromsistens kom en annan notis. En om att en polisman mördats i tjänsten. Med det nådde gängvåldet en ny nivå i Sverige. Mitt i sin gärning bragdes polismannen om livet. Mitt i sin gärning för sitt land. Mitt sin gärning för allas vår demokrati, frihet och trygghet. Mitt i sin gärning för dig och mig.

Det här duger inte. Så här får det inte fortsätta. Ska vi på riktigt knäcka gängen räcker dock inga mjäkiga halvmesyrer. En alldeles nödvändig repressiv åtgärd är livstids utvisning för gängkriminella som saknar svenskt medborgarskap. En annan anonyma vittnen.

Möjligheten att vittna anonymt skulle bland annat underlätta för före detta gängmedlemmar att vittna mot sina tidigare kompanjoner. Priset att vittna mot de gängkriminella är idag på tok för högt. Hot, trakasserier och våld blir vardag för dem som ens kommer på tanken. Därför hittar viktiga vittnen väldigt sällan till vittnesbåset. Och fullt förståeligt, så.

Vän av (påstådd) ordning invänder att användandet av anonyma vittnen hotar rättssäkerheten. Att den åtalade har rätt att veta vem eller vilka som vittnar mot denne. Och självklart är det så – i normalfallet. Men när vi talar om gängkriminella så finns det ingenting normalt. Rättsskipningen måste sättas före deras rättssäkerhet.

Att tillåta anonyma vittnen handlar inte om att offra rättssäkerheten på rättskipningens altare. Det handlar om att få till en rättsskipning värd namnet. Det handlar om att få till en rättsskipning som knäcker gängen. Det handlar om att göra vårt samhälle rättssäkert – för alla. Utom möjligen för förövarna, då. Gott så.

Filip Haugland (KD)

Kandidat till riksdagen 2022

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.