Hoppa till huvudinnehållet

EU-domstol: Ok att förbjuda huvudduk

Publicerad:
Kvinnor med huvudduk. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Kvinnor med huvudduk. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/NTB/TT

En arbetsgivare kan förbjuda sina anställda från att bära synliga religiösa eller politiska symboler. Men i så fall krävs att arbetsgivaren verkligen har behov av att visa upp en "neutral profil mot kunderna eller att förebygga sociala konflikter".

Det konstaterar EU:s domstol i ett utslag på torsdagen.

Bakgrunden är två kvinnor i Tyskland som protesterat mot att deras arbetsgivare krävt att de skulle ta av sig sina muslimska huvuddukar, i arbetet som specialpedagog i barnomsorgen respektive kassabiträde i dagligvaruhandeln.

Utslaget går på samma linje som en tidigare dom från 2017 kring ett liknande fall i Belgien.

Artikeltaggar

ArbeteEtik och religionInrikes/utrikesIslamPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.