Hoppa till huvudinnehållet

Banar väg för konst i golfmiljö

Publicerad:
Ordvitsarna duggar tätt och detta gulliga par är ett av de mest träffsäkra. Gjorda av golfbollar, hönsnät och gips visar på den fantasi som deltagarna lagt ner i projektet.
Ordvitsarna duggar tätt och detta gulliga par är ett av de mest träffsäkra. Gjorda av golfbollar, hönsnät och gips visar på den fantasi som deltagarna lagt ner i projektet. Foto: Christian Dyresjö

Vad händer om man bjuder in konstnärer till att smycka en del av en golfbana? Det vet Tommy Bang, klubbchef på Kristinehamns golfklubb, som upplåtit ett skogsparti till ett gäng kreativa själar från Camp Nova. Resultatet andas humor och fantasifullhet och har redan blivit en ”snackis” i golfvärlden.

Det är något som händer i skogsgläntan mellan hål tio och elva på Kristinehamns golfklubb. Först möter vi en skylt som välkomnar oss till en ny ”konst-ig” värld och strax därefter blir olika djur och småfigurer synliga i skogskanten längs med stigen. Konst på en golfbana, är det någon som hört talas om det förut?

Det är just det som försiggår på den här golfbana, en konstutställning i det fria. Dels för att förgylla golfrundan men också med en större baktanke: Att belysa vikten av samarbete och inkludering.

Uppskattat projekt

Det var i våras som den nyligen tillträdde klubbchefen Tommy Bang tog sig en titt runt banan och fick idén att göra något i skogen längs banan. Här hade han gått många gånger och han frågade sig om det inte skulle gå att göra något roligt längs stigen? Efter att ha fått kontakt med Elisabet Nilsson, arbetshandledare på den dagliga verksamheten Camp Nova i Kristinehamn, kom projektet igång på allvar och nu kan banans besökare få ta del av en rad fantasieggande konstverk i skogen.

– Det är verkligen kul att gå här nu och vi har fått så mycket positiva kommentarer för det här. Konsten livar upp och överraskar och har man slagit dåligt innan man kommer hit kanske man blir på lite bättre humör när man ser skapelserna här, säger Tommy och skrattar.

Ryktet har även spridit sig, det har blivit en ”snackis” som Tommy säger, inte minst tack vare de många golfturister som besöker banan.

– Jag gillar att vi satsar på nåt som vanligtvis inte förknippas med golf. Konst har en inkluderande uppgift och vi vill genom detta visa att vi som golfklubb är en del av Kristinehamn och att alla är välkomna hit, säger Tommy.

Strax därefter går ett par spelare förbi oss.

– Superbra gjort, säger en av dem. Det är tydligt att konstverken är uppskattade.

Klubbchefen Tommy Bang spexar med utställningens läskigaste deltagare: Bogey-spöket! Bogey är golftermen för att gå över par, något som beskrivs som varje golfspelarens värsta mardröm.
Klubbchefen Tommy Bang spexar med utställningens läskigaste deltagare: Bogey-spöket! Bogey är golftermen för att gå över par, något som beskrivs som varje golfspelarens värsta mardröm. Foto: Christian Dyresjö

Mycket humor

Att man blir glad när man går här är det ingen tvekan om, många av konstverken leker med olika golftermer och man har bland annat skapat ett får och lamm av använda golfbollar, hönsnät och gips. På en skylt framför fårparet står det ”fore”, en ordvits som värmer ett gammalt Göteborgshjärta som mitt.

– Det har varit en lustbetonad process där vi har låtit så många som möjligt i verksamheten vara med, säger Elisabet när jag samtalar med henne om projektet.

De som varit med är del av den skapande gruppen på Camp Nova där individer med funktionsvariationer jobbar med olika kreativa uttryck. Projektet på golfbanan gjorde att alla fick sätta igång sin fantasi.

– Vi byggde verken här på Camp Nova efter att varit på banan och rekat. Sedan var vi ute tre onsdagar i rad och placerade ut sakerna, säger Elisabet.

Det flyger spännande fåglar i skogsgläntan mellan hål tio och elva på Kristinehamns golfbana.
Det flyger spännande fåglar i skogsgläntan mellan hål tio och elva på Kristinehamns golfbana. Foto: Christian Dyresjö

Gett mersmak

Projektet påbörjades i maj och har redan nu givit mersmak, från båda håll. Tommy menar att han vill se på möjligheten att smycka ut även andra delar av banan.

– Vi har ju rätt mycket skog, minst sagt, och även andra delar där man skulle kunna göra något liknande som här. Vi vill göra mer, och varje sak ska vara unik, säger han.

Det märks att han brinner för sin klubb och tror på den här platsen som något mer än bara en golfbana.

– Jag vill verkligen betona att golfbanan är en social plats. Folk kommer inte bara hit för att spela golf, det här är en plats att mötas på och vi lägger stor fokus på att göra anläggningen anpassad för alla typer av människor, säger Tommy.

Därefter berättar han att banan satsar stort på att öka jämställdheten inom golfen och slår även ett slag för paragolfen, något som bland annat golfproffset Henrik Stenson arbetar mycket med.

Även Elisabet berättar att Camp Nova har fått uppmärksamhet för skogsutställningen och att andra börjat höra av sig om nya samarbeten.

– Men inget är bestämt än, förtydligar hon, det får vi ta ställning till tidigast efter sommaren.

Konsten inkluderar

Att det varit ett lyckat projekt är båda väldigt eniga om och frågan är nu om vi kommer att få se fler initiativ som dessa även i andra kommuner? Konstens språk är gränslöst och genom det här projektet har man visat hur lätt det är att skapa ett samarbete som glädjer många. Att samarbeta inom kommunen är något som initiativtagaren Tommy vill lyfta fram.

– Att idrott och daglig verksamhet kan samarbeta är ju bara ett exempel. Jag tror att det finns möjligheter att hitta på lite vad som helst bara man har fantasin och modet att testa sina idéer. Vem vet vad som kan hända i framtiden om vi fokuserar på vad som förenar oss istället för att peka finger mot varandra? säger han.

Artikeltaggar

Camp novaHenrik StensonKonstKristinehamnKristinehamns GolfklubbNöje/KulturTommy Bang

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.