Hoppa till huvudinnehållet

Skyddsombud kräver att personal ska få sina raster

Publicerad:
Skyddsombudet kräver att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder.
Skyddsombudet kräver att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ett skyddsombud kräver att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder för att säkerställa att de anställda på OKQ8 i Värmland ska kunna få sina raster.

Orsaken uppges vara att det efter en personalminskning på företaget, på grund av följderna av coronapandemin, inte kan garanteras att de anställda får sina raster. Personalen har ringt fackförbundet Transportarbetarförbundet och påtalat problemen med att de inte hinner med raster.

Skyddsombudet har först vänt sig till företaget och påtalat problemen.

I det skriftliga svaret menar företaget att de inte fått signaler om att personalen inte får pauser under sin arbetsdag. Företaget menar att det har funnits måltidsuppehåll i många år och har inte fått signaler om att personal inte får pauser under sin arbetsdag. Företaget framhåller att man arbetar med arbetsmiljön på en rad olika sätt, bland annat med skyddsronder, företagshälsovård och personalmöten.

Vidare skriver personalchefen att ”Varje station kommer under Ql se över sina scheman för att se till att det finns möjlighet till rast och eller paus.”

Inte nöjd

Skyddsombudet var dock inte nöjd med svaret från företaget och menar att företaget inte kommer att vidta åtgärder för att säkerställa att personalen får sina raster. Därför har skyddsombudet vänt sig till Arbetsmiljöverket och kräver åtgärder.

Skyddsombudet begär att arbetsgivaren ska säkerställa att arbetstagare inte utför arbete mer än sex timmar och att arbetet ska ordnas så att arbetstagare kan ta de pauser som behövs utöver raster.

Stefan Särnehed, vd OK Värmland ekonomisk förening, säger till FT att han inte har hört något från Arbetsmiljöverket ännu och därför inte har några kommentarer i nuläget.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketNyheterOKQ8SkyddsombudVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.