Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Okunnig kalkylering för vindkraft

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Sol- och vindkraft kan inte upprätthålla stabil nätfrekvens, skriver Sture Åström.
Sol- och vindkraft kan inte upprätthålla stabil nätfrekvens, skriver Sture Åström. Foto: Anders Wiklund / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vindstilla kan hända den kallaste dagen på vintern, då industrin går på fullvarv och folk kokar mer kaffe än vanligt, skriver Sture Åström.

Svar till Daniel Badman (NWT 9/7)

Återigen upprepas påståendet att vindkraft producerar ”billig el”. Nyligen gjorde Daniel Badman det, VD för Svensk Vindenergi, vindindustrins intresseförening. Ja, det är sant, men bara ibland. Då kan dess el vara så billig att den får skänkas bort, skräp-el. Det händer om det blåser bra på sommaren, när många industrier står stilla och folk har semester.

Så skriver du en debattartikel

Å andra sidan produceras ingen el alls vid vindstilla. Sådan kan samtidigt råda i hela Europa norr om Alperna. Ett par timmar om året står alla tyska möllor på havet helt stilla samtidigt som de på land i såväl Tyskland som Danmark och Sverige producerar mycket lite. Vi har statistik för varje timme sedan 2015.

Vindstilla kan hända den kallaste dagen på vintern, då industrin går på fullvarv och folk kokar mer kaffe än vanligt. Då behövs effekt av ”pålitlig el”, vattenkraft, kolkraft eller kärnkraft, till marknadens fulla behov.

Marknaden behöver således investeringar i dubbelt så hög effekt som den egentligen behöver. Självklart blir kostnaden för elen orimligt hög med dubbla investeringar. Det bevisas praktiskt av Tyskland och Danmark, som båda har Europas högsta andel väderberoende kraft med Europas högsta elpriser.

I Tyskland blixtbelyses nu hur okunniga de miljöpolitiker varit som tvingat fram satsningarna på sol- och vindkraft samtidigt som de avvecklat kol- och kärnkraft. Sol- och vindkraft kan inte upprätthålla stabil nätfrekvens, då effekt och belastning snabbt växlar. Till det behöver man tunga roterande massor: de nedlagda kraftverkens generatorer. Således får kolkraftverk nu betalt för att elda i ångpannorna så att trycket räcker för turbinerna att hålla snurr på generatorerna med exakt varvtal. Men de får inte leverera ström...

”Irre Zustände”, ren galenskap, sa dåvarande näringsministern Sigmar Gabriel för några år sedan om en annan sida av den tyska energipolitiken.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Artikeltaggar

DebattSture ÅströmSvensk VindenergiVindkraft