Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk filmskatt: ”Spännande Selma Lagerlöf-berättelse”

Publicerad:
Filmen "Dunungen" bygger på en novell och en pjäs av Selma Lagerlöf. Den hade premiär 1919.
Filmen "Dunungen" bygger på en novell och en pjäs av Selma Lagerlöf. Den hade premiär 1919. Foto: Svenska Filminstitutet

En kvinna av folket och en man av börd. Samt en rik släkting.

Triangeldramat "Dunungen" bygger på en berättelse av Selma Lagerlöf och sägs vara den första långfilmen som spelades in i Värmland. Nu – drygt ett sekel efter premiären får den nytt liv genom Svenska Filminstitutets arbete.

Svenska Filminstitutet har i uppdrag att digitalisera det svenska filmarvet. I dagarna har fem stumfilmer gjorts tillgängliga för en nyfiken publik och bland titlarna finns "Dunungen", en film som anses vara den första som gjordes i Värmland.

– "Dunungen" är med bland de utvalda filmerna av flera anledningar, berättar Magnus Rosborn som är filmarkivarie på Svenska Filminstitutet.

– Dels är det en av filmerna som gjordes under den tid då svensk film nådde sin absoluta konstnärliga höjdpunkt. Dels har filmen förändrats genom åren, den har klippts och förvanskats flera gånger. En restaurering gav möjligheten att återställa filmen till ursprungsversionen i den mån det var möjligt.

Magnus Rosborn berättar om en arbetsprocess som rymmer både detektivarbete och finslipande av detaljer, tillsammans med ett team medarbetare har han samlat in material som genom diverse digital teknik sammanställts till den färdiga filmen.

– Bland annat så har de färger som fanns i originalet återskapats. Det är en svartvit film – men den är tintad, tre färger används för att visa olika miljöer. Det var tack vare ett upphittat fragment i Amsterdam som vi kunde återskapa rätt färgerna.

Nu finns filmen att se i restaurerat skick, dessutom i sin originallängd.
Nu finns filmen att se i restaurerat skick, dessutom i sin originallängd. Foto: Svenska Filminstitutet

Lagerlöf stor för den svenska filmen

Selma Lagerlöf skrev novellen 1894, senare blev den en pjäs som hyllades på Dramaten. Pjäsen blev i sin tur film 1919, mitt under det som beskrivs som en guldålder för svensk film. Handlingen utspelar sig under mitten av 1800-talet och kretsar kring Anne-Marie Ehinger som tack vare sin oskuldsfullhet har fått smeknamnet Dunungen. Selma Lagerlöf beskriver rollkaraktären så här i sin novell:

"I henne har jag varit förälskad från första stund. Det är inte någon reson i det, ty hon är det obetydligaste lilla fladdrande flarn…"

Titelrollen spelas av Renée Björling och för regi svarar Ivan Hedqvist som också gjorde en av de manliga huvudrollerna. Julius Jaenzon står för fotot.

– Det är en spännande Selma Lagerlöf-berättelse, fortsätter Magnus Rosborn.

– Alla vet att Lagerlöf varit stor för den svenska filmen, med "Körkarlen" och "Gösta Berlings saga" till exempel. Här är en film som utspelar sig i Värmland, som fick väldigt fin kritik när den släpptes men som är tämligen okänd. Många kommer att se den och undra varför de inte kände till den tidigare.

Filmens handling kretsar kring ett triangeldrama.
Filmens handling kretsar kring ett triangeldrama. Foto: Svenska Filminstitutet

Han beskriver filmen som ett triangeldrama.

– En kvinna, två män. Ett ungt par – mannen av börd, kvinnan av folket – söker stöd för sin kärlek hos en rik onkel. Men det visar sig att den tänkta brudgummen inte är den sympatiska människan Dunungen tror. Det är däremot onkeln. Ska hon hålla fast vid mannen hon är förlovad med eller söka lyckan med onkeln?

Inspelningarna gjordes till stor del i trakten kring Grums och Borgvik. Några scener är gjorda i Filipstad samt i Sigtuna och i en filmstudio i Stockholm.

– Det här en av skatterna i arkivet, med tiden kommer flera att göras tillgängliga. "Dunungen" är en bra start. Det gjordes säkert journalfilmer i Värmland tidigare, men det här är enligt vad jag vet den första spelfilm som gjordes i Värmland.

Här kan du se filmen utan kostnad

Artikeltaggar

BorgvikFilipstadFilmGrumsNöje/KulturSelma LagerlöfSvenska FilminstitutetTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.