Hoppa till huvudinnehållet

Femdagarsgolfen tillbaka – Valnäs invaderat av spelare

Publicerad:
Alf Sondell fungerade som starter ute på Valnäs. Här har han räknat in spelare från Halland, Östergötland och Jämtland, och däribland Sunee Sapthiang och Thomas Carlqvist som på fredagen korades som segare i femdagarsgolfens parklass.
Alf Sondell fungerade som starter ute på Valnäs. Här har han räknat in spelare från Halland, Östergötland och Jämtland, och däribland Sunee Sapthiang och Thomas Carlqvist som på fredagen korades som segare i femdagarsgolfens parklass. Foto: Claes Åkerblom

Billeruds Golfklubb har under en vecka varit formligen invaderade av golfentusiaster. Efter ett års uppehåll var det dags för den 25:e upplagan av Femdagarsgolf. För golfklubben innebar det ett fint tillfälle att visa upp banan.

Överfylld husbilsparkering och ett myller av dialekter. Det var febril aktivitet på Valnäs när Femdagarsgolfen avgjordes. Tävlingen brukar samla uppemot tusentalet deltagare. I år fick arrangörerna nöja sig med drygt 600 spelare. Det var återigen pandemin som satte spår och framförallt var det norrmännen som lyste med sin frånvaro.

En institution

Från starten 1996 har Femdagarsgolf utvecklats till något av en institution inom svensk golfsport. Deltagarna kommer från hela Sverige och många kombinerar tävlandet med en semesterresa.

Det senare gällde Maria och Anders Larsson från Östersund. De gjorde debut i tävlingen och deltog i den populära parklassen. På torsdagen landade de på Valnäs, en bana som de upplevde som en positiv bekantskap.

Billerudarna Maj-Britt Rhöse-Lindqvist och Anthony Lindqvist är rutinerade golfspelare. De har varit med i alla 25 upplagorna av Femdagarsgolfen. På torsdagen spelade de på hemmabanan.
Billerudarna Maj-Britt Rhöse-Lindqvist och Anthony Lindqvist är rutinerade golfspelare. De har varit med i alla 25 upplagorna av Femdagarsgolfen. På torsdagen spelade de på hemmabanan. Foto: Claes Åkerblom

Just på torsdagen avgjordes den fjärde etappen av tävlingen. På Valnäs innebar detta parspel i form av en foursome. Bland deltagarna fanns Billerudsspelarna Anthony Lindqvist och Maj-Britt Rhöse-Lindqvist som berättade att de har varit med i samtliga 25 upplagor av tävlingen. I år höll det på att bli en ofrivillig paus. Anthony inledde säsongen med ett benbrott – på golfbanan! Men nu var gipspaketet borta. På torsdagen hamnade de på en fin tolfteplats. Totalt var det 82 par som startade denna dag.

Många funktionärer

Medan paret Lindqvist hade avverkat sina 18 hål skulle Mona Duvby-Ericsson och Bengt Ericsson från Sjögärde Golfklubb (Varberg) just slå ut på första hålet. Alf Sondell fungerade som starter. Han var en av många lokala funktionärer som fick tävlingarna att flyta på. Med över 600 deltagare och fem deltagande golfklubbar krävs det en hel del för att få allt att fungera.

Leif Jurefalk är ordförande i Femdagarsgolfen och har berättat hur han fick idén till tävlingen när han besökte 5-dagars i orientering. Det var 1996. Billeruds GK var med redan från starten. Efter några års paus blev det comeback 2019. Ifjol ställdes tävlingarna in, men i år kunde man alltså genomföra den 25:e upplagan.

Slog hole-in-one

Förutom Billeruds Golfklubb tävlades det på Karlstad, Arvika, Bryngfjorden och Hammarö. En som definitivt kommer att minnas både Billeruds Golfklubb och 2021 års Femdagarsgolf är Rune Jordanskog. Han deltog i parklassen och lyckades på onsdagen göra hole-in-one. Det var på Billeruds hål 14 som utslaget elegant rullade i hålkoppen.

Claes Åkerblom

Artikeltaggar

Billeruds GolfklubbFemdagarsgolfenGolfSäffle kommunValnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.