Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Brottsbekämpande byråkrater

Publicerad:
När det gäller att roffa åt sig skatter och sätta dit de som inte följer byråkratiska regler är det få som slår oss på fingrarna, konstaterar Byrån.
När det gäller att roffa åt sig skatter och sätta dit de som inte följer byråkratiska regler är det få som slår oss på fingrarna, konstaterar Byrån. Foto: Hasse Holmberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Skicka in byråkraterna i de utsatta områdena, uppmanar Byrån.

MP-språkröret Märta Stenevi förklarade i sitt Almedalstal att de kriminella gängen ska knäckas genom åtgärder mot felaktiga bygglov och skattebrott. Utspelet ledde till en del hånfulla tillrop, men Stenevis förslag spelar trots allt på Sveriges styrkor. Den traditionella brottsbekämpningen har sina skavanker, men när det gäller att roffa åt sig skatter och sätta dit de som inte följer byråkratiska regler är det få som slår oss på fingrarna. Skicka in byråkraterna i de utsatta områdena.

Lyx utan fransmän

Vi har lärt oss att beteckningen "champagne" bara får användas av viner från den franska regionen med samma namn. Men nu har Ryssland gjort ett motdrag. Enligt en ny lag får endast ryska viner kallas champagne, medan viner från Champagne måste döpas om till något så simpelt som mousserande vin. Småaktigt, måhända, men president Vladimir Putin lär vara nöjd över att kunna njuta av champagne och rysk kaviar utan att vara beroende av leveranser från utlandet. Alla vet att namnet är viktigare än smaken.

Parallella möten

Den som planerar möten under pågående sportevenemang får hålla tungan rätt i mun. Särskilt när det också är en pågående pandemi, och således digitala möten. Annars kan det gå som i Ronneby, där flera ledamöter i kommunfullmäktige följde Sveriges EM-match mot Polen samtidigt som de deltog i mötet, vilket orsakade en del störande utrop (Dagens Samhälle 2/7). Det krävs uppenbarligen mer pli på politikerna, eftersom sportsliga möten verkar vara roligare än de politiska.

Sektionen för politiska löften

Det krävdes många löften och avtal till flera olika parter för att Stefan Löfven (S) skulle kunna återväljas som statsminister. Januariöverenskommelsen må ha varit krånglig, men det var åtminstone bara ett dokument. Nu har regeringen kommit överens separat med Centern respektive Vänstern, samtidigt som regeringspartiet MP motsätter sig delar av överenskommelsen med C. På allt detta fick den politiska vilden Amineh Kakabaveh igenom en egen kravlista i utbyte mot sin röst. Det lär krävas en helt egen sektion på Regeringskansliet för att administrera alla dessa avtal, och se till att de inte krockar.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Amineh KakabavehBubbel från ByrånFotbolls-EMMärta SteneviSignerat