1 168 personer i Sverige dog av suicid under 2020. I Värmland går utvecklingen åt fel håll och det mål om en halvering i antalet suicid som hoppades kunna uppnås fram till 2020 är inte ens i närheten av att lyckas.
Den regionala samverkansgruppen för suicidprevention satte för några år sedan upp ett mål - mellan 2015 och 2020 skulle antalet självmord halveras.
2015 förlorade 40 värmlänningar sina liv i suicid, vilket innebär att siffran för 2020 skulle behöva vara högst 20. Den är åter igen 40.
Källa: Region Värmland
Bland män i åldrarna 15- 44 är självmord den vanligaste dödsorsaken och för kvinnor i samma åldersgrupp är det den näst vanligaste. Region Värmland menar att suicid är ett folkhälsoproblem som kan förebyggas och förhindras men att medvetenheten i samhället först måste öka.
Ökning i Värmland
I Sverige sjönk den totala suicidsiffran jämfört med 2019, från 1269 till 1168.
I Värmland ökade den dock med en, från 39 under 2019 till 40 under 2020.
31 av dessa var män och 9 var kvinnor vilket innebär att ungefär tre fjärdedelar av de som avled i suicid i Värmland var män.
Över snittet
Läser man statistiken utifrån antal döda per 100 000 invånare ligger Värmland över snittet:
Värmland, män, 2020 | Värmland, kvinnor, 2020 |
21,77 | 6,42 |
Sverige, män, 2020 | Sverige, kvinnor, 2020 |
16,16 | 6,34 |
Den ideella organisationen Suicide zero menar att Värmlands höga snitt kan bero på många saker men att suicid generellt sett är vanligare på landsbygden än i städerna.
– I mindre bruksorter är mansnormen ofta starkare. Det finns en mentalitet kring att man ska klara sig själv vilket gör det svårare att prata om sin psykiska ohälsa och söka hjälp.
När det kommer till suicid och suicidförsök tenderar även män att använda mer brutala metoder vilket gör att färre män överlever.
Pandemins effekter
Enligt Suicide zero kan man historiskt se att antalen självmord sjunker under kriser, men ökar efter.
Under corona-året 2020 har Sverige, och världen, genomlevt en av de mest omfattande pandemierna i modern tid. Krisen och katastrofen är ett faktum, vilket på sina håll väcker en oro för att antalet suicid kommer att öka när vi nu sakta börjar se ljuset i tunneln.
Redan under förra året påpekade Karen O'Quin, folkhälsostrateg i Region Värmland, detta för NWT:
– Både covid-19 och de smittbegränsande åtgärderna har haft en stor påverkan på människors vardag. Det kan innebära ökad risk för suicid. Vi vet att den risken kan kvarstå i flera år efter att pandemin har gett sig. Det är nu viktigare än någonsin att jobba förebyggande.
Mörkertal
I rapporteringen kring självmord skiljer man på säkra suicid, där det inte finns något tvivel om att en person har tagit sitt liv, och död till följd av skadehändelse med oklar avsikt. I denna artikel är bara de säkra självmorden inräknade vilket innebär att ett mörkertal kan förekomma.
Riskfaktorer:
Erfarenhet av våld
Ensamhet
Att vara HBTQI
Svår kroppslig sjukdom/att ha flera olika sjukdomstillstånd
Större livsomställningar
Förluster av olika slag
Psykisk sjukdom
Riskbruk och missbruk
Obehandlad depression
Manligt kön
Källa: Region Värmland
Så kan du få hjälp
Du som har självmordstankar behöver prata med någon du har förtroende för. Att sätta ord på tankarna kan göra att du ser nya möjligheter att lösa dina problem. Du kan prata med någon inom vården eller någon du känner.
Det går också att kontakta en stödlinje:
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111 (för barn upp till 18 år).
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
I akuta fall ska du ringa 112 eller söka hjälp på en psykiatrisk akutmottagning.
Källa: 1177.se