Hoppa till huvudinnehållet

Hemmapremiär: ”Speedway är verkligen tillbaka på riktigt i Karlstad”

Publicerad:
Karlstad/Hammarö speedwayklubb hade på Kalvholmen en solig och väldigt lyckad hemmapremiär i division 1. Foto: JeanetteDahlstrom

Karlstad/Hammarö kör seriespeedway igen och på söndagen var det äntligen dags för hemmapremiär i division 1.

– Väldigt kul och det verkar som att speedway har varit väldigt saknat i Karlstad, säger Karlstad/Hammarös Victor Palovaara.

Klubbens ordförande: ”Alla nöjda – riktigt roligt att det är igång igen”

Karlstad/Hammarö speedwayklubb, som också går under namnet Speedway054, är efter många års uppehåll den här säsongen tillbaka och tävlar i seriespeedway i division 1.

Tidigare i våras vann Speedway054 seriepremiären på bortaplan och efter ett gäng bortamatcher var det på söndagen dags för en minst sagt efterlängtad hemmapremiär på Kalvholmen motorstadion.

På startlinjen för Speedway054 fanns Victor Palovaara, Adrian Bergqvist och Jeremia Thelaus som alla har kört för Solkatterna i Karlstad.

– Kul att vi nu åker speedway igen och roligt att det blev så lyckat. Det flöt på väldigt bra och allt fungerade bra, säger elitseriemeriterade Victor Palovaara.

”Väldigt speciellt”

På söndagens fyra-lagsmatch ställdes Speedway054 mot Nässjö, Örnarna och Masarna och för Karlstadslaget slutade det med en andraplats bakom Nässjö som körde in 35 poäng. Speedway054 plockade 33 pinnar, Örnarna 29 och Masarna 16.

– Vi var även nära att vinna trots att vi var en man kort. Men det sportsliga resultatet är inte det viktiga utan det viktiga är att vi åker. Jag brukar inte åka i division 1 men jag gjorde det nu bara för att det är hemma i Karlstad och just för att det var här på Kalvholmen. Det var kul och det är väldigt kul att vi tre killar som körde idag har växt upp här allihop. När vi gick ut och kollade banan inför sa vi till varandra att det var många år sedan vi gick runt ihop här senast, konstaterar 27-årige Palovaara och berättar mer om sina känslor:

– Normalt när man kör en tävling är man lite pirrig för hur det ska gå men nu var det lite mer allt omkring som man tänkte på. Vi är en liten klubb där alla hjälper till och vi har alla lagt många timmar för att vi ska kunna åka och det är många funktionärer som hjälper till och så vidare. Då är det väldigt speciellt när vi nu har kört första matchen och speedway är verkligen tillbaka på riktigt i Karlstad igen, inte bara träningsmatch. Det är väldigt kul och det verkar som att speedway har varit väldigt saknat i Karlstad.

Ett glatt gäng från Karlstad/Hammarö speedwayklubb (Speedway054): Jeremia Thelaus, Adrian Bergqvist, Victor Palovaara och lagledare Stig Johansson.
Ett glatt gäng från Karlstad/Hammarö speedwayklubb (Speedway054): Jeremia Thelaus, Adrian Bergqvist, Victor Palovaara och lagledare Stig Johansson. Foto: JeanetteDahlstrom

När åkte du senast hemmamatch på Kalvholmen egentligen?

– Jag tror att jag åkte min sista tävling 2014 och då var det den individuella tävlingen Karlstad Open. Jag tror det var sista tävlingen på Kalvholmen och om jag minns rätt vann Anders Mellgren, jag blev tvåa och Adrian trea.

– Jättekul att det nu är tillbaka som sagt och banan på Kalvholmen är jättefin och det är lite speciellt att åka på hemmaplan där jag har vuxit upp. Hemma är alltid hemma. Vi har åkt många varv här.

Vill öka intresset

Palovaara, som dessutom kör för Vetlanda i elitserien och Valsarna i allsvenskan, känner att hemmapremiären för Speedway054 sannerligen är något att bygga vidare på.

– Vi vill ha hit barn och ungdomar som åker, det är det som är målet. Vi vill locka hit nya förmågor som vill åka och hålla på med sporten som är rolig och bra för familjer.

Victor Palovaara berättar även att över 100 personer tog sig till Kalvholmen för att kika på matchen från läktaren.

– Vi sa innan att om det kommer det 50 personer så är det faktiskt ganska bra. Sedan såg vi att det var jättemycket publik, speciellt med tanke på att speedway har varit borta under så pass lång tid och det var ingen stor tävling. Jag blev lite förvånad att det var så mycket folk och det är jättekul.

– Det är fortfarande speciellt läge med coronan men speedway verkar ha varit väldigt saknat för det var också många som kom fram och pratade om det. Förhoppnings har det lättat ännu mer med corona i augusti då vi kör nästa match och kanske kan det komma ännu fler och titta då. Det blir också roligare för alla oss som har kämpat med det här att få belöning i form av publik. Förhoppningsvis kan vi som sagt bygga vidare på det här.

Victor Palovaara i Speedway054 njöt av att tävla på Kalvholmen igen.
Victor Palovaara i Speedway054 njöt av att tävla på Kalvholmen igen. Foto: JeanetteDahlstrom

Artikeltaggar

Adrian BergqvistJeremia ThelausKalvholmens motorstadionKarlstad/Hammarö speedwayklubbSpeedwayVictor Palovaara

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.