Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsborna duktiga på återvinning

Publicerad:
Åmål ligger en bra bit över riksgenomsnittet vad gäller återvinning. Allra bäst är Åmålsborna på att återvinna papper.
Åmål ligger en bra bit över riksgenomsnittet vad gäller återvinning. Allra bäst är Åmålsborna på att återvinna papper. Foto: Ove Rydh

Åmåls kommun hamnar på plats 72 av landets 290 kommuner när det gäller återvinning. Indexet baseras på statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Allra bäst är Åmålsborna på att återvinna papper.

För varje materialslag rangordnas kommunerna efter hur mycket de ökat, eller minskat, insamlingen under 2020, jämfört med 2019. En sammanvägning av Åmåls rankningar ger kommunen plats 72 i årets index.

Sammanlagt samlades 72,6 kilo förpackningar och tidningar in per invånare i Åmål under 2020, en ökning med 1,9 kilo jämfört med året innan. I hela landet ökade insamlingen med 1,3 kilo per invånare till rekordnoteringen 64 kilo.

– Även om det finns skillnader mellan kommunerna är många hushåll bra på att återvinna förpackningar. En viktig förklaring är att vi har en väl fungerande infrastruktur för insamling inom nuvarande system och att ambitiösa återvinningsföretag och fastighetsägare har gjort stora insatser för att underlätta återvinningen i flerbostadshus, säger Viveke Ihd, vd på Återvinningsindustrierna.

Återvinningsindex toppas av Jönköpings kommun som ökade den totala insamlingen med 20,6 kilo per invånare och placerade sig högt inom papper, plast och metall.

Så här ser Åmåls insamling ut för de olika materialslagen:

- Glas: En ökning med 1,2 kilo/inv till 20,7 kilo/inv (plats 111)

- Papper: En ökning med 3,0 kilo/inv till 24 kilo/inv (plats 47)

- Plast: En ökning med 0,4 kilo/inv till 11,4 kilo/inv (plats 149)

- Metall: En ökning med 0,2 kilo/inv till 2 kilo/inv (plats 116)

- Tidningar: En minskning med 2,8 kilo/inv till 14,5 kilo/inv (plats 150)

Artikeltaggar

ÅmålÅtervinningSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.