Nära dig – här är kommunen där folk bor tätast i Värmland

Publicerad:
Margareta Johansson har flyttat från Molkom till Hammarö och trivs med närheten till vattnet och den goda grannsämjan. Hon och grannen Kerstin Nyqvist instämmer i att Hammarö är ”Nära dig”. Foto: Lisa Olaison

Hammarö är Värmlands minsta och samtidigt mest tätbefolkade kommun.

Här bor 16 680 invånare på 59 kvadratkilometer.

”Nära dig” stämmer – på flera sätt.

– Jag ville bo nära vattnet, säger Margareta Johansson, som flyttade till Hammarö från Molkom förra året.

Under flera år var Hammarös slogan ”Skärgårdskommun i Värmland”.

Vänern, öarna och båtarna finns kvar, men frasen byttes ut när Hammarö skaffade ny varumärkesplattform för några år sedan.

Nu vill man förknippas med formuleringen ”Hammarö nära dig!”.

– Vi hade inte riktigt en tydlig bild av vilka vi uppfattades som externt mot våra invånare, därför valde vi att genomföra varumärkesresan 2017. Vi frågade Hammaröborna ”vad är Hammarö för dig?” och så fick de beskriva kommunen med tre ord, säger Evelina Bäck, kommunikationsansvarig i Hammarö kommun.

Vänern och båtlivet är en del av Hammarö själ.
Vänern och båtlivet är en del av Hammarö själ. Foto: Lisa Olaison

Det ord som flest nämnde var närhet.

Till exempel till vattnet, skogen, skolan och till Karlstad.

– Den största anledningen till att folk flyttar hit är att man vill bo i en mindre kommun och ha det gemytliga där man känner varandra i områdena och där det känns tryggt. Det är också en typ av närhet, säger Evelina Bäck.

Minst i Värmland

Hammarö är den till ytan minsta kommunen i Värmland.

På 59 kvadratkilometer bor 16 680 invånare, vilket gör Hammarö till den 26:e mest tätbefolkade kommunen i Sverige, enligt SCB.

Skulle resten av Sverige se ut på samma sätt så skulle det bo nästan 113 miljoner människor i landet.

Om alla Hammarös invånare skulle sprida ut sig jämt över kommunens yta skulle det genomsnittliga avståndet mellan invånarna vara 65 meter. Motsvarande siffra i Torsby är 640 meter.

Nära dig även på det sättet, alltså.

”Nära vattnet”

Kommunen växer stadigt och lockar många nya invånare.

Margareta och Ingemar Johansson flyttade till Hammarö förra året när de bytte jordbruket utanför Molkom mot en nyproducerad bostadsrätt nära Lillängshamnen i Skoghall.

– Jag ville bo nära vatten och lite skog. Vattnet var nästan prio ett, säger Margareta Johansson.

– Vi har inte båt, men det är fint att sitta på altanen och titta ut mot horisonten. Det skänker ro.

Från uteplatsen kan Margareta Johansson se vänerhorisonten.
Från uteplatsen kan Margareta Johansson se vänerhorisonten. Foto: Lisa Olaison

Vänern och småbåtshamnen är inte mer än ett drygt stenkast bort från bostaden.

I föreningen finns en fin gemenskap.

Margareta Johansson knackar på hos grannen Kerstin Nyqvist som följer med ut och visar de gemensamma ytorna och hur de boende fixat med planteringar runt huset.

Även Kerstin Nyqvist är ny Hammaröbo, inflyttad från Bengtsfors.

– Vårt boende här är fantastiskt. Vi har väldigt mycket gemenskap med varandra.

Margareta Johansson tycker att ”Hammarö nära dig!” är en passande beskrivning. Åt ena hållet har hon Vänern och åt andra bara en kort promenad till Skoghalls centrum.

Du har lite närmare till grannarna nu också?

– Ja, vi har altanerna intill varandra så det är bara att ta ett kliv över muren så är jag hos grannen, säger Margareta Johansson med ett skratt.

– Förut kunde grannen vara tre kilometer bort och man kallade det ändå för granne. Men vi känner inte att det är för trångt på något vis. Det är roligt med lite liv. Jag trivs jättebra. Det var väldigt trivsamt att flytta in här.

I Lillängshamnen sitter systrarna Astrid, 6, och Alva Olsson, 18, och njuter av sommarlovet. Astrid gillar att ha nära till bad – Getingberget är en favorit.
I Lillängshamnen sitter systrarna Astrid, 6, och Alva Olsson, 18, och njuter av sommarlovet. Astrid gillar att ha nära till bad – Getingberget är en favorit. Foto: Lisa Olaison

Även om Hammarö bytt ut formuleringen ”Skärgårdskommun i Värmland” finns det marina temat kvar, bland annat genom seglet i kommunens logga.

Evelina Bäck tycker att det är viktigt att ha en formulering att luta sig emot och att Hammaröborna själva varit med i arbetet med att ta fram den.

– Det är inte en slogan som vi bara har hittat på utan det är faktiskt framtaget av oss som bor och verkar här. Det gör att det också blir något äkta som vi alla gemensamt kan stå för.

Fotnot: Siffrorna i texten som rör befolkningstätheten är hämtade från Statistiska centralbyrån och är från 2018.

Artikeltaggar

BefolkningHammaröHammarö kommunKommunsloganLillängshamnenNyheterSCBSkoghallSommar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare