Hoppa till huvudinnehållet

Kaféboom i Värmland – här kan du njuta under sommaren

Publicerad:
Fanni Reis, 18, har startat ett eget sommarkafé på Jäverön.
Fanni Reis, 18, har startat ett eget sommarkafé på Jäverön. Foto: Felicia Johansson

Det poppar upp nya kaféer här och var i Värmlands län – framför allt under sommarmånaderna.

Men vad är det som är så lockande med sommarkaféer?

NWT har besökt och pratat med flera nya kaféer för att hitta svaret.

Listan på kaféer i Värmland börjar bli lång. Det råder en kaféboom – men behovet verkar finnas, för alla nya kaféer som NWT pratat med har haft fullt upp under sommaren.

På Jäverön har sommarkaféet "Fannis Sommarcafé" öppnat. Det drivs av Fanni Reis, 18, som startat kaféet tack vare feriearbete via Ungdrive.

– Jag har haft långtidscovid i över ett år. Så jag har spenderat mycket tid hemma och började baka en hel del. Många tyckte att det jag bakade var väldigt gott och det gjorde mig så glad. Sen tänkte jag "Hur skulle det vara om jag sålde detta?", förklarar Fanni Reis.

På Fannis Sommarcafé är allt hembakat.
På Fannis Sommarcafé är allt hembakat. Foto: Felicia Johansson

Hur har det gått?

– Det har gått väldigt bra, det är många som gillar kaféet och tycker att det är mysigt att det händer något ute på Jäverön. Det är inte många fik som finns här, säger hon.

Från färjan över till Jäverön kommer flera gäster som går direkt till Fannis Sommarcafé. Det är ett sällskap som har förbokat en födelsedagstårta som de ska avnjuta ute i solen.

– Det är så härligt att bara komma ut, se naturen, mysa ute och äta gott, säger Christin Salander, som är på plats med familjen som ska fira en födelsedag på Fannis sommarcafé.

Ett sällskap hade förbokat en födelsedagstårta. Fanni Reis serverar sällskapet.
Ett sällskap hade förbokat en födelsedagstårta. Fanni Reis serverar sällskapet. Foto: Felicia Johansson

Även boende på ön kommer på besök till kaféet.

– Det är så trevligt för oss som bor på ön. På midsommar var vi här och köpte kaka till efter sillen, säger Lilian Byström, som äter glass med maken Bengt.

– Vi kommer när det är sämre väder för att gynna Fanni, säger han.

Lilian och Bengt Byström, boende på Jäverön, kommer ofta till Fannis Sommarcafé.
Lilian och Bengt Byström, boende på Jäverön, kommer ofta till Fannis Sommarcafé. Foto: Felicia Johansson

Men vad är det då som gör sommarkaféer så populära? Enligt Gustav Fagerman, delägare i kaféet Artisan och tillika vinnare av årets bagare 2018 beror det på semesterkänslan.

– Det adderar nåt till semesterkänslan. Man känner en extra lyxkänsla om man går på kafé och unnar sig, säger han.

Varför är det populärt att öppna sommarkafé då?

– Det är nog samma sak fast tvärtom, någon form av drömgrej som många har. Och det är lättare att öppna nåt om kaféet ligger på ett bra ställe. På semestern är folk dessutom mer frikostiga, säger Gustav Fagerman.

Ebba Nilsson, 16 år, Matilda Andersson, 15 år, Klara Nilsson, 14 år, Nelly Norlén, 14 år, Matilda Pavasson, 17 år driver tillsammans ett glasskafé.
Ebba Nilsson, 16 år, Matilda Andersson, 15 år, Klara Nilsson, 14 år, Nelly Norlén, 14 år, Matilda Pavasson, 17 år driver tillsammans ett glasskafé. Foto: Felicia Johansson

I Liljedal har ett nytt glasskafé öppnat vid vattnet. Det är fem unga drivna tjejer som tagit tag i att öppna ett sommarkafé vid hamnen.

Det var en familjevän till Ebba och Klara Nilsson som tyckte att det behövdes något i Liljedal. Då tog tjejerna tillsammans med mamma Pernilla och pappa Tomas saken i egna händer.

– Det är många som vill göra sommarutflykter, då är det perfekt att sätta sig ute med en glass, säger Ebba Nilsson.

På midsommarafton i år hade Glassbruket i Liljedal premiäröppning. Uppträdde gjorde självaste Ingvar Karlsson som tidigare spelat i Sven Ingvars.

– Vi hade kö fyra timmar i sträck, men glassen tog inte slut, säger Matilda Andersson, 15 år, som jobbar på nya glasskaféet Glassbruket i Liljedal.

Matilda Pavasson, 17 år, ska tillsammans med de andra tjejerna jobba hela sommaren ut.
Matilda Pavasson, 17 år, ska tillsammans med de andra tjejerna jobba hela sommaren ut. Foto: Felicia Johansson

Behovet finns

I Molkom har butiken Antik och Design öppnat ett kafé.

– Efter 25 år, har jag upptäckt att det finns ett stort behov av ett fik här. Och kombinationen tillsammans med vår butik kändes fantastisk. Alltid har folk frågat ”Finns det ett fik?” Så vi kände att vi kan fixa även det, säger Ali Basiri, 59 år, ägare till butiken Antik och Design i Molkom.

– I fredags var det invasion här, hela parkeringen och grusvägen var full med bilar. Det har varit en väldig succé. Otroligt vad mycket folk som kommer, lägger Ali till.

Även på Almars gård har det öppnat ett nytt kafé: Skafferiet. Där tillverkar de bland annat egen glass och korv.

Vad gör att folk blir kafésugna på sommaren?

– Enkel och billig underhållning för hela familjen, och det är en aktivitet som funkar även när det är mulet och man inte vill gå till stranden, säger Robin Sundholm, delägare i Skafferiet på Almars gård.

Bild över Almars gård där nya kaféet/restaurangen Skafferiet funnits sedan påsk 2021.
Bild över Almars gård där nya kaféet/restaurangen Skafferiet funnits sedan påsk 2021. Foto: Felicia Johansson

Fler sommarkaféer att besöka i sommar

Button Town Café

Sunset cinema

Café Klarälven

Lindhes sommarcafé i stadsträdgården

Café Slusswakten

Artikeltaggar

FikaFritid och livsstilJäverönKaféerLiljedalMolkomSommarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.