Byggboom på Edsgatan och Norra Stockfallet

Publicerad:
Peter och Hanna Ljungdahl flyttade till Karlstad från Uppsala för två år sedan. Nu håller de på att bygga en villa på Norra Stockfallet. Och det är de långt ifrån ensamma om. Foto: Tommy Andersson

Husen skjuter just nu upp som svampar ur jorden på Edsgatan och Norra Stockfallet i Karlstad. Det råder nybyggaranda när både nya villor och flerfamiljshus byggs.

– Jätteroligt att stan växer så mycket och att områdena blir så varierade, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD).

Utbyggnaden av Edsgatan och Norra Stockfallet har pågått i några år, men nu har tempot höjts ytterligare.

I de båda stadsdelarna som nu i stort sett är sammanbyggda håller ett stort antal nya bostäder på att uppföras. Längs Åkermarksvägen nära Edsgatans gård har har Trivselhus byggt nio nya parhus med 18 lägenheter som har inflyttning nu i sommar.

På Edsgatan uppförs det just nu både nya parhus och villor där en del får utsikt över Alstern.
På Edsgatan uppförs det just nu både nya parhus och villor där en del får utsikt över Alstern. Foto: Tommy Andersson

Och redan har nästa etapp om åtta hus med 16 lägenheter påbörjats. Samtidigt pågår villabyggandet strax intill där en del hus får utsikt över Alstern. Trycket på tomter är stort och enligt Trivselhus finns det bara tre, fyra villatomter kvar.

Även Prepart ska bygga nya bostäder i området; 15 lägenheter fördelade på fem hus med tre radhus i varje. Och i slänten ner mot Edsgatevägen anläggs sex villatomter. Byggstarten är planerad till senare i år.

Bebyggelsen blir blandad även på Norra Stockfallet. I bakgrunden ses Svenska boställens bygge av 32 nya bostadsrätter i totalt åtta huskroppar på Kartlavsstigen.
Bebyggelsen blir blandad även på Norra Stockfallet. I bakgrunden ses Svenska boställens bygge av 32 nya bostadsrätter i totalt åtta huskroppar på Kartlavsstigen. Foto: Tommy Andersson

Nybyggarandan är lika stark på Norra Stockfallet. Där pågår just nu bolaget Svenska boställens satsning på 32 nya bostadsrätter i totalt åtta huskroppar på Kartlavsstigen, ett projekt som kommer att ha en pool i mitten. Inflyttning väntar i slutet av året.

Och på Hällmarksgatan alldeles nedanför håller paret Peter och Hanna Ljungdahl på att måla sitt alldeles nybyggda hus på en gata där många nya villor börjar resa sig.

”Väldigt trevligt område”

– Vi har flyttat hit från Uppsala. Hanna kommer från Kristinehamn och jag från Stockholm. Vi har bott i lägenhet i två år här i Karlstad och har nu valt att bygga oss en villa, säger Peter Ljungdahl.

– Det känns bra och det här är ett väldigt trevligt och varierat område som dessutom har kort avstånd till centrum. Det är lagom stort och snart börjar den nya skolan byggas. Det är perfekt tajming, säger Hanna Ljungdahl.

Snart är det slut på villatomterna både på Norra Stockfallet och Edsgatan och kommunen jobbar med att få fram fler.
Snart är det slut på villatomterna både på Norra Stockfallet och Edsgatan och kommunen jobbar med att få fram fler. Foto: Tommy Andersson

Erik Nilsson, kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är nöjd med det stora intresset för att satsa på nya bostäder på Edsgatan och Norra Stockfallet.

– Jätteroligt att stan växer så mycket både där och i andra stadsdelar. Speciellt kul är det att så många nya småhus byggs samtidigt som de här nordliga stadsdelarna blir så varierade eftersom det även uppförs parhus och radhus där.

Men snart är det slut på tomterna på Edsgatan och Norra Stockfallet. Planerar ni för fler där?

– Vi jobbar på så fort vi kan med att skapa fler ytor där, men vi har inte obegränsade resurser, så det kan ta lite tid.

– Vi har ett underskott på villatomter i Karlstad och vi behöver få till fler områden. På Steffensminne planeras det för 50-70 nya bostäder och Dingelsundet är ett annat exempel på en plats där vi erbjuder villatomter och i den nya översiktsplanen prioriterar vi nya villaområden, säger Erik Nilsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEdsgatanErik NilssonKarlstads kommunStockfalletSvenska boställenTrivselhus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare