Hoppa till huvudinnehållet

Tog en öl med SD-representant – kan nu bli utesluten från partiet

Publicerad:
SSU: Alexander Paulsson
SSU: Alexander Paulsson Foto: Håkan Strandman

Den tidigare ordföranden för SSU Värmland, Alexander Paulsson, träffade under torsdagen SD-medlemmen Robin Lennartsson över en öl.

En inbjudan till press att bevaka träffen skickades ut.

Nu kan Alexander Paulsson bli utesluten från partiet.

Det var under torsdagseftermiddagen som före detta distriktsordföranden för SSU Värmland Alexander Paulsson (S) och Robin Lennartsson (SD), ledamot i Ungsvenskarnas nationella styrelse sågs över en öl på Bishops Arms i Karlstad.

Ett pressmeddelande hade tidigare skickats ut för att media skulle kunna vara med och bevaka vad som beskrevs som ”en historisk, partiöverskridande öl, för att samtala om sådant som förenar”.

Tidningen Värmlands Folkblad skrev en artikel om mötet och delade den på sin Facebooksida, där det snabbt blev hett i kommentarsfältet.

S-profilen Christian Norlin kommenterade att Alexander Paulsson inte är medlem i Socialdemokraterna i Karlstad och att SSU Värmland tar starkt avstånd från Paulssons agerande.

Varför tar Socialdemokraterna starkt avstånd från Paulssons agerande?

– Vi tar starkt avstånd för att han gjorde det och gav sken av att han företrädde en organisation som inte visste att han gjorde det, säger Christian Norlin, kassör för Socialdemokraterna i Karlstad.

– För att vi inte vill samverka med främlingsfientlighet. SSU:s namn användes i eget syfte. Alexander Paulsson marknadsförde mötet som att SSU Värmland har haft mötet, vilket vi inte har. Detta var på Alexanders initiativ, säger Sofia Nygren, ordförande för SSU Värmland.

Christian Norlin.
Christian Norlin. Foto: Johan Eklund

I dag publicerades ett inlägg på Socialdemokraterna Värmlands Facebooksida där partiet i Värmland tar officiellt avstånd från Alexander Paulssons handling:

”Vi kommer ha vidare kontakt om personens engagemang i partiet”, står det och meddelandet är undertecknat ordförande för Socialdemokraterna i Värmland, Åsa Johansson, och Sofia Nygren ordförande för SSU Värmland.

Filper (SD) om S uteslutning: ”Vad är det för sorts demokrati”

Hur kan en sådan handling innebära uteslutande från partiet?

– Det är något som styrelsen ska diskutera i dag. Diskutera vad som ställts på spel. Det är inte bestämt än från Socialdemokraterna heller. Problematiken är att det är ett privat möte som Alexander har marknadsfört som att det är vi som står bakom det, säger Sofia Nygren.

– Jag finner att agerandet är så olämpligt så att han bör uteslutas, säger Christian Norlin.

Hur kommer ett beslut om uteslutande tas?

– Just nu behöver vi klarlägga var han har sitt medlemskap. Det är ombudsmannen som har tillgång till det. Skulle medlemskapet vara i Karlstad begär vi en förklaring och så får vi se därefter, säger Christian Norlin.

– Men jag har i nuläget svårt att se att det finns någon bra förklaring, tillägger han.

SSU Värmland beslutade under fredagen att inte längre stå bakom nomineringen av Alexander Paulsson till SSU:s förbundsstyrelse.

– Vi har har diskuterat om SSU Värmlands styrelse fortsatt har förtroende för Alexander och landat i att vi inte längre står bakom nomineringen, säger Sofia Nygren (S) som är ordförande i SSU Värmland, i en skriftlig kommentar till Värmlands Folkblad.

Alexander Paulsson tycker att reaktionerna på hans öl-möte har blivit för starka.

Vad säger du om uteslutningshotet från Christian Norlin?

– Jag hade uppskattat om man beter sig som folk och tar kontakt med personen det gäller. En sån här diskussion gör sig inte bra på kommentarsfältet på Facebook, säger Alexander Paulsson, tidigare ordförande för SSU Värmland

Vad var syftet med mötet med Robin Lennartsson?

– Vi tänkte sätta oss ner och prata igenom engagemanget. Jag har alltid försökt skilja på sak och person. Jag träffat många andra partier också. Jag vill lägga undan stridsyxan. Det var ett trevligt samtal, det handlade inte om samarbete, det var aldrig aktuellt. Man måste stå över det politiska tjafset, säger Alexander Paulsson.

Vad säger du om att SSU Värmland tar avstånd från ditt möte med Robin Lennartsson?

– Förstår att inte S eller SSU vill ha samröre med Sverigedemokraterna på det sättet. Men jag tror inte det hade varit dåligt om partierna i Värmland kunde sätta sig ner och diskutera. Hellre på den vägen. Men jag är mån om att SSU fattar sina egna beslut, säger han.

Har du pratat med SSU Värmland?

– Jag har lämnat den här hetluften så jag är inte aktiv på det sättet. Det här var inte ett uppstyrt partiarrangemang. Man måste ju kunna träffa folk ändå. Det var ett förutsättningslöst möte.

– Man gör en stor sak av något som inte är en stor sak. Två ungdomar på ideell basis sågs över en öl. Det är inte Åkesson och Löfvén.

Artikeltaggar

Alexander PaulssonÅsa JohanssonChristian NorlinKarlstadPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.