Ulf Kristersson har rätt

Publicerad:
Många försöker nu att fultolka Ulf Kristersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett påstående som är helt sant är följande: "I århundraden har det kommit människor hit och byggt Sverige rikt". Det är också sant att "invandringen i Sverige har blivit en belastning". Det finns ingen motsättning mellan dessa uttalanden. Men så har de också samma avsändare – Moderatledaren Ulf Kristersson.

Efter att Ulf Kristersson i Ekots partiledarutfrågning (7/7) pratat om invandring som en belastning, har det inte varit någon hejd på brösttonerna från hans politiska motståndare. Grundproblemet verkar vara att de inte har förstått vad han sade. Till exempel skrev Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter (8/7): "Att en statsministerkandidat kallar stora delar av vår svenska befolkning för en belastning är något oerhört". Morgan Johansson (S) beskrev det som "fruktansvärt".

Men Kristersson pratade inte om invandrare. Han pratade om invandring. Självklart är det så att det finns hur många personer som helst med utländsk bakgrund som är en stor tillgång för vårt land. De jobbar i sjukvården. De driver företag. De spelar fotboll i landslaget. De finns överallt i vårt samhälle och är med och gör Sverige till ett bättre land. Att påstå något annat vore idiotiskt.

Problemet är att det är för många personer som kommit hit, som inte är med och bygger Sverige starkare. Många av dessa skulle kunna vara med och bidra, men de befinner sig i ett utanförskap. Sammantaget skapar detta en belastning på hela det svenska samhället. Det drabbar alla som bor här – oavsett var man föddes.

Det är en belastning att vi har ett av Europas högsta sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda. Det är en belastning att vi har förorter som blivit gangsterparadis. Det är en belastning att vi har barn som växer upp i Sverige men aldrig lär sig tala ordentlig svenska. Det är en belastning att hedersrelaterat förtryck breder ut sig. Och så vidare.

I sitt digitala Almedalen-tal (7/7) konstaterade Kristersson att "hög invandring och riktigt usel integration är en riktigt farlig kombination". Det är viktigt att ta fasta på. Ett land kan ha en stor invandring som sammantaget berikar, om man också har en bra politik. Men med en dålig politik kan även en liten invandring snabbt bli ett problem. Om man med en dålig politik dessutom välkomnar väldigt många personer, kommer det att få stora konsekvenser.

Den svenska invandringspolitiken har i många avseenden varit rasistisk. Den har präglats av idén att personer från andra länder är hjälplösa mähän som måste tas om hand. Vi har varit generösa med bidrag, men snåla med våra förväntningar. Ovanpå detta har vi haft mångkulturalismen som överideologi. Den svenska linjen har varit att invandrare inte ska bjudas in i den svenska samhällsgemenskapen, utan i stället uppmuntras att bevara sin kulturella särart. Med en allt större invandring har Sverige blivit ett allt mer delat land.

Ju fler personer som invandrat, desto större har problemen blivit. Därför är det korrekt att tala om invandring som en belastning. Men det betyder inte att invandring måste vara en belastning.

Artikeltaggar

IntegrationInvandringLedareMärta SteneviMorgan JohanssonTwitterUlf Kristersson

Läs vidare