Alltsedan Norge stängde gränsen till Sverige på grund av corona har relationen alltmer surnat. Nu när den 160 mil långa gränsen så sakteligen öppnas upp igen så vill i alla fall Grensetjänsten bättra på relationen.
Även om Värmland fortfarande är rödmarkerad i Norge så ser Grensetjänsten ljuset i tunneln såpass att en kampanj dragits igång för att förbättra relationen.
”Gränsöppning” redan 19 juli? – Det ser mörkt ut för VärmlandPå sociala medier har den svensk-norska informationstjänsten tillsammans med Svinesundskommittén och föreningen Norden publicerat en video med en uppmaning om att dela bilder på sociala medier där man träffar människor man inte kunnat träffa och besöker platser man inte kunnat besöka på grund av den stängda gränsen.
Kampanjen kallas ordvitsigt för ”Gränsfri kärlek”.
– Vi hoppas på att det ska bli ett folkligt dokument som visar politikerna betydelsen av relationen över gränsen som inte har med handel att göra utan mer på ett mellanmänskligt plan, säger Trond-Erik Grundt, verksamhetschef på Grensetjänsten.
Han menar att de gångna årets restriktioner har tärt på relationen mellan de svenskar och norrmän som bor längs med gränsen.
– Vi tror att det har blivit djupa sår som behövs att läkas med tiden och det gör man med att vardagen kommer tillbaka, familjer får träffas och samhällen öppnas upp, säger han och får medhåll från riksdagsmannen Kjell-Arne Ottosson (KD) som bor vid gränsen.
– Det här har skapat mycket djupare sår än vad de som inte bor vid gränsen och är drabbade av det förstår.
Misstänksamhet
Kjell-Arne Ottosson berättar vidare om misstänksamma norrmän och förtvivlade svenskar.
– De tror att de kan bli smittade bara genom att gå över gränsen, och på den här sidan har man sagt upp sig från sitt norska jobb, trots att man inte har något annat att gå till, man klarade inte mer.
Men Ottosson ser positivt på kampanjen och välkomnar den.
– Allt som vi kan göra för att knyta ihop igen, måste vi göra. Även symboliska handlingar tror jag är viktiga eftersom vi måste göra vad vi kan för att det här ska läka ihop.
Besvärlig tid
Eda kommun kommer att lägga till kampanjen i sina egna flöden.
– Det har varit en besvärlig tid för de som har släkt och vänner på var sin sida av gränsen, säger Edas kommunalråd, Johanna Söderberg (C).
– Det är kul att man pratar om de mjuka värdena också, och inte bara de hårda.
Grensetjänsten arbetar för ett ökat samarbete över gränsen. De vill med kampanjen visa på varför det är viktigt att gränsen är öppen och hur det påverkar människorna som bor vid gränsen.