Hoppa till huvudinnehållet

Bostadsrättspriserna dyker – fyra mäklare i Karlstad spår höstens utveckling

Publicerad:
Mäklarna i Karlstad tror på en fortsatt stabil bostadsmarknad.

Efter ett år med stigande priser på bostadsmarknaden i Karlstad, sjunker priserna för bostadsrätter för första gången. Men, mäklarna i Karlstad tror på en fortsatt stabil marknad.

Villapriserna har gått upp med åtta procent de senaste tre månaderna i Karlstads kommun. Även i hela Värmland ökar villapriserna, i länet noterades en prisuppgång på nio procent, enligt Svensk mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

– Det låga utbudet av villor i Karlstad kommer att fortsätta att driva priserna uppåt i höst. Men min känsla är att vi har fler hus som ska ut till försäljning under sensommaren och hösten, säger Thobias Green, franchisetagare och kontorschef på fastighetsbyrån.

– Under corona, har många jobbat hemma och kommit på att man behöver ett extra rum för kontor. Men, vi har haft ett problem med för få villor på marknaden i Karlstad. Så väldigt många har letat och tappat hoppet, säger Maria Ekängen, franchisetagare, kontorschef och mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

– Vi kommer att se ett bättre utbud av villor till hösten. Personer som är 65 år och äldre har varit extra försiktiga under pandemin och inte vågat flytta. Nu kommer den naturliga flyttkedja igång, säger Mattias Wassberg, franchisetagare och mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

– Vi ser att intresset för villor närmare landet ökat. Folk söker sig längre från centrum. Det är dyrt i smeten och många efterfrågar en härlig tomt, säger Amanda Nilsson, mäklare och partner på Erik Olsson fastighetsförmedling.

Bostadsrätter

Priserna på bostadsrätter sjönk med fem procent i Karlstad mellan april och juni. Det är en betydande nedgång jämfört med det gångna året då priserna i snitt ökat med fyra procent.

Även i hela Värmland sjunker priserna på bostadsrätter, i länet noterades en prisnedgång på nio procent.

– Vi tror på en fortsatt stabil marknad. Vi tror inte på att nedgången håller i sig, men inte heller att priserna kommer att sticka iväg. Det blir en stabil marknad till hösten, säger Amanda Nilsson på Erik Olsson fastighetsförmedling.

– Upplevelsen är inte att priserna på bostadsrätter sjunker. Vi har sålt extremt mycket nyproducerat under våren. Nyproducerat drar upp priserna eftersom de är dyrare än begagnade bostadsrätter, säger Thobias Green, franchisetagare och kontorschef på fastighetsbyrån.

– Tittar vi på statistiken de senaste tolv månaderna så har priserna bara ökat, det har varit en ganska extrem uppgång. Att priserna sjunker kan vara en liten reaktion. Det kan vara så att utbudet ökat vilket gör att priserna lugnar ner sig, säger Mattias Wassberg, franchisetagare och mäklare på svensk fastighetsförmedling.

– De populäraste områdena är nära vatten och centrum. Packhusallén är otroligt attraktivt, säger Maria Ekängen, franchisetagare, kontorschef och mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsmarknadFastighetsbyrån ABKarlstadLänsförsäkringar FastighetsförmedlingMäklareMattias WassbergNewsworthySvensk fastighetsförmedlingThobias Green

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.