Hoppa till huvudinnehållet

Både blå toner och framtidstro

Publicerad:
Karin Lööf med utställningen Vackert blått. I 40 år har hon varit verksam som konstantverkare med inriktning på keramik och hon har inga planer på att sluta.
Karin Lööf med utställningen Vackert blått. I 40 år har hon varit verksam som konstantverkare med inriktning på keramik och hon har inga planer på att sluta. Foto: Mimmi Design

Årets utställning har öppnat på Mimmi Design i Pikenberg utanför Grums. Den luftiga ateljén har fyllts av både akvareller och keramik. Två utställare, Kenny Falkensvärd och Karin Lööf, har tagit över varsin del av ateljén, tonerna går i blått men vittnar samtidigt om nya tider.

Ateljén hos Mimmi Design är uppdelad i en övre och en nedre del och i årets utställning har två olika uttryck fått plats här. I den nedre delen hänger Kenny Falkensvärds akvareller där vi kan se både lekfulla cirkusmotiv och vackra naturvyer. Kenny, som härstammar från Tösse, har precis flyttat tillbaka till Karlstad efter ett par år i Onsala och får man tro honom är det ”borta bra, men hemma bäst” som gäller.

Ser framåt

Namnet på Kennys utställning är Nya tider och enligt konstnären symboliserar namnet både hans egen strävan efter att hela tiden hitta nya vägar och våga testa något nytt, men även att vi kollektivt gått in i en ny tid i och med våra upplevelser under pandemin.

– Genom att vistas i nya miljöer har jag letat, funnit och försökt utmana mig själv i att måla lite kraftfullare och mer nyanserat med mina jordfärger som jag trivs mycket bra med. Jag har själv försökt utnyttja all den tid jag har haft hemma med att testa olika material och tekniker, vilket kanske inte blivit av om inte viruset drabbat oss. Genom det negativa kan det alltid komma ut något positivt, säger Kenny.

I Kenny Falkensvärds utställning Nya tider blandas motiv från naturen med lekfulla cirkusmotiv.
I Kenny Falkensvärds utställning Nya tider blandas motiv från naturen med lekfulla cirkusmotiv.

På sin senaste utställning sålde Kenny Falkensvärd slut på allt 28 bilder. Den här gången gör han ett urval och visar 51 fina bilder.

– Jag har målat akvareller nu i ungefär 10 år och jag älskar varenda minut jag kan tillbringa med penslarna i handen. Jag önskar och hoppas att något av mina alster kommer falla en eller annan besökare i smaken, ler Kenny.

40-års jubilar

I den övre delen av ateljén huserar Karin Lööf, som i år firar 40 år som keramiker. Karin som har sin egen ateljé på Råtorp i Karlstad bidrar i år med utställningen Vackert blått som är en samling nyproducerade skålar och fat. Färgtemat är något som vuxit fram för just den här utställningen och Karin påpekar att hon vanligtvis jobbar med en bred färgskala där hon bland annat använder egna glasyrer till sina verk.

När Karin som 18-åring påbörjade sin konstnärliga utbildning blev det ganska snart tydligt för henne att det var just keramik som intresserade henne. Efter att ha skaffat en masterexamen i keramikkonst på nuvarande HDK i Göteborg har livet mer eller mindre kretsat kring att knåda lera.

– Jag är fast i leran, säger hon skämtsamt, för leran har oändliga möjligheter som jag ser det.

Utställarna Kenny Falkensvärd och Karin Lööf ser båda positivt på framtiden. - Genom det negativa kan det alltid komma ut något positivt, säger Kenny om att pandemin fått honom att utmana sig själv.
Utställarna Kenny Falkensvärd och Karin Lööf ser båda positivt på framtiden. - Genom det negativa kan det alltid komma ut något positivt, säger Kenny om att pandemin fått honom att utmana sig själv. Foto: Mimmi Design

Har aldrig tvivlat

För att fira jubiléet ska Karin måla om i sin egen ateljé, göra nytt och fräscht, och göra det hon gjort bäst under de gångna åren: fortsätta.

– Jag har inga planer på att gå i pension och jag har aldrig tvivlat på att jag gjort rätt val. Jag är fascinerad av hantverket, det är inte så många som fokuserar just på drejandet idag som jag gör. Jag tror det är en generations-grej, detta är min stora passion, säger hon.

Samtidigt dröjer hon kvar en stund vid hur det är för en frilansande konstnär att tjäna sitt uppehälle enbart på sin konst. En värld av ständig ekonomisk otrygghet där du är tvungen att hela tiden söka nya uppdrag och utmaningar för att hålla dig på banan.

– Mitt mål är att tjäna så pass att jag kan fortsätta arbeta, man ska inte ha för höga förväntningar. Förutom att göra i ordning i ateljén ska jag också köpa in nytt material till kommande alster, säger hon.

Utställningen på Mimmi Design pågår till 25 augusti.

Artikeltaggar

GrumsKonstMimmi DesignNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.