Hoppa till huvudinnehållet

Mattila siktar på framtiden med ny sommarsatsning

Publicerad:
Finngården och turistanläggningen Mattila sommarsatsar.
Finngården och turistanläggningen Mattila sommarsatsar. Foto: Elias Norin

Finngården Mattila är känt som ett vinterparadis för den som vill åka längdskidor i en anrik och vacker skogsmiljö.

Nu satsar föreningar i bygden på vandrings- och cykelleder för att locka hit sommarbesökare – och permanentboende.

Området kring Mattila, finngården mitt i Finnskogen med anor från 1600-talet, är en avfolkningsbygd. Under 1830-talet bodde det fler människor i området kring Östmark, två mil söder om Mattila, än i Karlstad. I dag bor det cirka 200 personer i Östmark, och Mattila har endast en fast invånare.

Nu vill ideella krafter satsa på finnskogsbygden och göra den levande igen. Och tack vare ett bidrag på 800 000 kronor från föreningen Leader Växtlust Värmland, kan den drömmen snart bli verklighet.

– Pengarna är väl behövda, vi har annars bara medlemsavgifter att förlita oss på och med 7500 kronor kommer man inte någon lång bit, säger Bengt Fjellstedt, ordförande i Mattila Natur- och Kulturförening.

Bidraget på nära miljonen går till projektet “Mattila med omnejd - på vandring mot framtiden”, som sträcker sig över 1,5 år.

Eva Larsson, ordförande i Finnskogen Natur och Kulturpark, och Bengt Fjellstedt, ordförande i Mattila Natur- och Kulturförening.
Eva Larsson, ordförande i Finnskogen Natur och Kulturpark, och Bengt Fjellstedt, ordförande i Mattila Natur- och Kulturförening.

Med pengarna ska de, i samarbete med föreningen Finnskogen Natur och Kulturpark, satsa på 54 km vandringsleder och 15 km cykelleder. Även guidningar och olika evenemang kommer att genomföras som en del av projektet.

– Vårt mål på lång sikt är att det ska vara en levande bygd året runt, vilket innebär att vi vill ha inflyttning till Mattila med omnejd. Så småningom hoppas vi att satsningen ska bidra till ett par årsarbetstillfällen, säger Eva Larsson, ordförande i Finnskogen Natur och Kulturpark.

Räcker 800 000 kronor för allt det här?

– Det här är en god start, vi bygger en bra grund, konstaterar Larsson.

Men någon turistort likt Branäs vill de två ordförandena inte se.

– Vi vill aldrig göra detta till en bussdestination, det ska vara småskaligt och mångfaldigt, säger Fjellstedt.

Brann ned

Mattilas enda permanenta invånare, Kurt Eide, hoppas att satsningen kan leda till att fler får uppleva det som området har att erbjuda.

– Det skulle vara väldigt roligt om området lyfts och att byn kan leva för de som bor här, säger Kurt Eide, som även är ledamot i Mattilas natur- och kulturförening.

Han är inne på sitt fyrtionde år som boende i Mattila.

Förra året brann Kurts finngård ned och allt i huset som han samlat på sig under 40 år försvann i branden. Återuppbyggnaden av finngården väntas starta någon gång i augusti.

Kurt Eide, Mattilas enda permanenta invånare, ses ofta med ett leende på läpparna.
Kurt Eide, Mattilas enda permanenta invånare, ses ofta med ett leende på läpparna.
Gör en historisk vandring på FinnstigenBesöksrekord för Mattila – firar 60 år som turistanläggningFörsta byggmötet: så ska Mattila finngård återuppförasÄgaren vill bygga upp Mattila finngård efter brandenMattila finngård totalförstördes – det här var brandorsaken

Artikeltaggar

Eva LarssonFinnskogenFinnskogen Natur- och kulturparkKurt EideMattilaMattila Fritid ABMattila natur- och kulturföreningNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.