Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads kommun säger nej till 96 nya lägenheter

Publicerad:
Randviken fastigheter ville bygga 96 nya lägenheter i två hus på var sin sida av Coop på Norrstrand, men stadsbyggnadsnämnden har sagt nej till förslaget.
Randviken fastigheter ville bygga 96 nya lägenheter i två hus på var sin sida av Coop på Norrstrand, men stadsbyggnadsnämnden har sagt nej till förslaget. Foto: Tengbom arkitekter

Stadsbyggnadsnämnden säger nej till Randviken fastigheters önskemål att få bygga 96 nya lägenheter vid Coop Värmlands butik på Norrstrand i Karlstad.

– Vi anser anser att de nya upp till sex våningar höga byggnaderna blir för höga mot villorna intill.

Det säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

NWT berättade i april att Randviken fastigheter hade lämnat in en begäran om planbesked till Karlstads kommun för att en ny detaljplan ska tas fram för Coop på Norrstrand.

Man ville bygga två nya bostadshus, ett på varje sida om dagens butik, med sammanlagt 96 hyresrätter. Tanken var att placera husen på pelare så att dagens parkering skulle bli kvar och satsa på en grönyta på Coop-butikens tak.

Men på onsdagen sade stadsbyggnadsnämnden nej till förslaget.

– Vi anser anser att de nya upp till sex våningar höga byggnaderna blir för höga mot villorna intill. Det är positivt att man vill bygga fler bostäder, men det passar inte med den volymen på den aktuella tomten, säger Erik Nilsson.

– De nya byggnaderna måste harmonisera bättre med den kringliggande bebyggelsen och vi hälsar Randviken fastigheter välkommen tillbaka med ett annat förslag, fortsätter han.

En oenig nämnd

Nämnden var dock inte enig i beslutet som gick igenom efter votering 7-4. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville säga ja till att en ny detaljplan tas fram så att projektet kunde genomföras.

– Vi är väldigt förvånade att det blev ett nej i stadsbyggnadsnämnden. Förvaltningen ville säga ja. Vi tycker att vårt förslag är helt i linje med hur kommunen vill att man ska exploatera mark där vi använder oss av en parkeringsyta och inte ett grönområde.

”Känns märkligt”

– Dessutom finns det ett behov av fler mindre lägenheter i Karlstad som vi ville erbjuda och vi hade en bra dialog med grannarna.

– Och att säga nej redan nu när vi till att börja med bara ville göra om detaljplanen känns märkligt, säger Maria Frykblom, projektutvecklare Prepart som sköter de förberedande arbetena åt Randviken fastigheter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenErik NilssonMaria FrykblomNorrstrandRandviken fastigheterStadsbyggnadsnämnden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.