Hoppa till huvudinnehållet

Elscooterboomen fortsätter – fler bolag på väg till Karlstad

Publicerad:
”Konkurrens är alltid bra” säger Alexander Tingvall från Easyscooters. Foto: Tommy Andersson

På en månad har elscooterföretagen i Karlstad tredubblats. Det nya färdmedlet har redan blivit en del av stadsbilden och de tre företag som redan har etablerat sig i staden får snart en fjärde konkurrent.

Karlstadsborna Alexander Tingvall och hans sambo Emilija Katanic var först på bollen med sitt företag Easyscooters. Redan den tionde juni var deras sparkcyklar ute på Karlstads gator.

Nu har det snart gått en månad sedan starten och Alexander Tingvall tycker att det ser bra ut.

– Det känns bra! Än så länge har vi 52 scootrar. I nuläget är det svårt att avgöra om vi ska öka antalet än eller inte, vi är ju ett litet nystartat värmländskt företag så vi tar ett steg i taget.

Elsparkcyklarna är uppskattade, berättar han och menar att den största fördelen är att det är ett batteridrivet alternativ till bil.

– Det är ett trevligt sätt att ta sig runt i staden och får folk att köra mindre bil.

Oro för olyckor

Att kritiska röster pekar på att sparkcyklarna ligger slängda på vägar och utgör en risk för cyklister och synskadade är inte en bild han delar:

– Jag tycker att det sköts bra från vår sida. Vi har inte fått in några klagomål och har kontakt med kommunen. Vi gör det vi kan för att folk ska parkera på rätt sätt och inte köra på ställen de inte får. På vissa platser, som på broar eller i trånga passager, är det till exempel inte möjligt att parkera våra scootrar.

Han fortsätter att berätta att både han och hans sambo är extra måna om att det ska se snyggt ut eftersom de bor i Karlstad.

– Det är till vår fördel att vi är ett värmländskt företag. Vi bor och lever här så vi vill ju också att det ska se bra ut när vi går ner på stan.

På en månad har tre företag etablerat sig i Karlstad. Ett fjärde är på väg.
På en månad har tre företag etablerat sig i Karlstad. Ett fjärde är på väg. Foto: Tommy Andersson

Att konkurrensen tätnar då, vad tycker du om det?

– Konkurrens är alltid bra och det tyder ju på att det finns ett intresse för den här typen av tjänster.

Inte heller Petter Tågerud, trafikhandläggare på Karlstads kommun, har fått in särskilt mycket klagomål.

– Kanske något enstaka, men jämför man hur många som åker med hur många som klagar så verkar scootrarna vara uppskattade, det är min uppfattning.

Han berättar att kommunen är positiv till elsparkcyklarna.

– Det är ett färdmedel som tar oss bort från de fossildrivna alternativen och skapar möjligheter för folk att ta sig fram på ett enkelt sätt.

Kommer staden att anpassas efter elscootrarna på något sätt?

– Vi hakar på och följer med utvecklingen, men vad det konkret innebär vet jag inte än.

Han berättar också att ytterligare ett företag är på väg in på Karlstads scootermarknad.

NWT har sökt scooterföretagen Ryde technology och Zeus.

Artikeltaggar

ElfordonKarlstadKarlstads kommunNyetableringarPetter TågerudTransport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.