Hoppa till huvudinnehållet

Storfors får fiskfabrik – säljer mark för en krona

Publicerad:
- Det kommer produceras fisk i konceptfabriken, men vår stora ambition är att sälja plattformen, svensk miljö- och hållbarhetstänk till en marknad i hela världen, säger David Stenman, vd på Arctic Sustainability Group AB.
- Det kommer produceras fisk i konceptfabriken, men vår stora ambition är att sälja plattformen, svensk miljö- och hållbarhetstänk till en marknad i hela världen, säger David Stenman, vd på Arctic Sustainability Group AB. Foto: Privat

Nu säljer Storfors kommun jordbruksmark till företaget ASG, som planerar att bygga en landbaserad fiskeodling, för en krona. Beslutet fattades under måndagens kommunfullmäktigemöte.

– Vi ser jättepositivt på det här. Det här är bra för hela Storfors utveckling, för näringslivet, orten och de lokala företag som får möjlighet att hjälpa till att bygga fabrikerna, säger Hans Jildesten, kommunalråd.

150 000 kvadratmeter mark säljs nu till företaget.

– Marken är avsedd för industri, enligt detaljplanen. I och med att marken inte är i bruk för tillfället så används den i dagsläget för att odla på, men det är industrimark.

Säljs för en krona

ASG, Arctic Sustainability Group AB, kommer att betala en krona för marken.

Enligt kommunallagen får man inte gynna enskilda företag, ni är inte rädda att ni bryter mot lagen när vi säljer för en krona?

– Vi har en tradition inom kommunen att sälja all mark till industrietableringar för en krona, vare sig det är ett litet företag eller ett stort. Vi gör lika för alla företag, vi gynnar inte något enskilt, säger Hans Jildesten

Kommunen kommer att investera 15 miljoner kronor i bland annat dragning av nya rör och vattenrening som krävs för en landbaserad fiskodlingen.

– Vi har ett avtal att det ska vara kostnadsneutralt vilket innebär att kommunen varken ska förlora eller tjäna på affären. Planen är att företaget ska betala tillbaka detta till kommunen över tid, de betalar hela investeringen över tid.

Monica Ståhl (KD) är kritisk mot kommunens beslut att sälja marken så billigt.

– Den här marken hade kunnat säljas för mycket mer pengar. Hade det varit en privat aktör som sålde den här marken så hade det kostat mycket mer. Jag tycker att vi som kommun ska kunna ta mer betalt för det.

Sälja avancerad teknik

Nu ska företaget ASG, som investerar i fiskeodlingarna, begära alla olika prövningar innan bygget kan sättas igång.

– Från byggstart är vår byggplan att det tar 18 månader till dess vi kan börja få ner de första fiskarna i tankarna, säger David Stenman, vd på ASG.

På marken kommer ASG bygga upp till tre konceptfabriker, alltså fabriker som är till för att utveckla och sälja tekniken bakom fiskframställning.

– Det kommer produceras fisk i konceptfabriken, men vår stora ambition är att sälja plattformen, svensk miljö- och hållbarhetstänk till en marknad i hela världen.

I konceptfabriken kommer det odlas röding och de räknar med att kunna odla ungefär två miljoner fiskar per år.

– Det är en flerfunktionsfabrik där man tar hand om alla sidoprodukter som blir, det blir bioslam och fiskrens och så vidare. Det ska vara en hållbar fabrik, där vi återanvänder så mycket som möjligt. Med det cirkulära ekonomitänket.

Artikeltaggar

FiskHans JildestenMonica StåhlNäringslivNyheterStorforsStorfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.