Replik: Kommunala sommarjobb för unga är viktigt

Debatt
PUBLICERAD:
En kommun har alltid saker som behöver göras, skriver Per-Inge Lidén.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Det är en viktig del i vuxenblivandet att få göra rätt för sig och pröva att arbeta, skriver Per-Inge Lidén.

Svar till Benjamin Dousa (NWT 1/7)

Benjamin Dousa, VD Timbro, skriver att kommunala sommarjobb för ungdomar inte för något gott med sig utan är en värdelös kommunal satsning. Jag håller inte med.

I år gör vi i Karlstad en stor satsning och erbjuder sommarjobb till 1 000 karlstadsungdomar. Arbetet organiseras av Arbetsmarknads- och socialnämnden. Det här arbetet är viktigt av flera skäl.

Ungdomar får prova på att jobba. Det är en viktig del i vuxenblivandet att få göra rätt för sig och pröva att arbeta. För många av ungdomarna är det första erfarenheten av att få jobba efter många år i skolan. Och en kommun har alltid saker som behöver göras.

Det finns många utsatta ungdomar som inte har möjlighet att åka till trevliga sommarstugor och uppleva att det händer något på sommarlovet. Då är några veckors sommarjobb med möjlighet att göra något vettigt, träffa kamrater och få nya erfarenheter viktigt.

För kommunen är det ett bra sätt att visa upp vår verksamhet. Vi behöver rekrytera mängder av unga i olika jobb inför framtiden. Här får vi visa upp något av vad vi kan erbjuda i olika delar av verksamheten. På det sättet sprids också erfarenheterna på det sätt som fungerar bäst – när de berättar för varandra.

Ett stort antal föreningar är med och erbjuder sommarjobb. Det är allt från fotbollsföreningar till scoutkårer. Här får föreningarna en möjlighet att visa upp sitt fina arbete och att få hjälp med saker som ändå behövde göras.

Så för ungdomarnas, kommunernas och föreningarnas skull är vår satsning på att ungdomar inte bara ska softa under sommarledigheten – utan pröva på att arbeta – viktigt.

Per-Inge Lidén (MP)

Ordförande Arbetsmarknads- och Socialnämnden Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.