Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmycket åska i juni – brand i två villor

Publicerad:
Värmland drabbades rejält av åskoväder under juni. Antalet urladdningar var mer än dubbelt så många som samma månad tidigare år.
Värmland drabbades rejält av åskoväder under juni. Antalet urladdningar var mer än dubbelt så många som samma månad tidigare år. Foto: Kent Porter

Värmland är ett av länen i Sverige som drabbats mest av åskoväder i juni, enligt SMHI. Antalet urladdningar har mer än fördubblats jämfört med samma månad tidigare år.

– Det är ganska stor skillnad på antalet urladdningar under juni jämfört med de senaste tio åren i Värmland, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Värmland har haft både ett stort antal åskdagar och många starka urladdningar i juni jämfört med resten av landet.

Faktum är att åskan slog ner ovanligt mycket i juni 2021 jämfört med senaste tioårsperioden.

Blixten slog ned i villa – och SMHI varnar för mer åska

Enligt SMHI skedde i juni 2021 19 597 urladdningar i Värmland, vilket kan jämföras med mellan 1 463 och 8 507 urladdningar under samma månad under 2012 till 2020.

– Att det står ut ett enstaka år kan ha att göra med många andra faktorer, till exempel värme. Det är svårt att uttala sig om ett enstaka år, för det kan förekomma avvikelser vissa år. För att kunna prata om en trend så måste man titta på data över ett tiotal år, ungefär 30 år, säger Sofia Söderberg.

Går det att blicka framåt, hur mycket åska får vi i juli?

– De första dygnen i juli har vi haft några omgångar med åska. Men det är svårt att säga hur det blir framåt i juli. Åska är någon man tittar på ett eller två dygn framåt för det är svårförutsägbart. Men, åska är inte ovanligt i juli, så det kommer säkert fler dagar. Det är för tidigt att säga hur omfattande det kommer att bli.

Åskans härjningar i juni orsakade bland annat brand i en villa i Häljebyn i Årjäng och intill järnvägen i Väse.

På måndagseftermiddagen slog blixten ner en villa i Norra Öckna utanför Karlstad. Villan gick inte att rädda.

Skadeanmälningar

Andelen skadeanmälningar på robotgräsklippare ökade under 2020, de var inblandade i nästan 40 procent av samtliga skadeärenden bland villaägare, enligt Folksam.

Villa brann ned efter blixtnedslag

– Vi ser också att delvis nya apparater och ny utrustning som exempelvis solpaneler, garageportar och spa-bad dyker upp bland våra skadeärenden. De bästa förebyggande rådet är samma för dessa som för alla elektriska apparater, dra ur sladden när det är risk för åsk- och blixtoväder, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Så skyddar du hemelektronik vid åska:

- Dra ur kontakter till el- och antennuttag och lägg sladdarna minst 50 centimeter från uttaget, det minskar risken för att blixten hoppar från uttaget till kontakten.

- Dra också ur laddare – de kan skadas även om de just då inte används.

- Se till att ha jordfelsbrytare och överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp.

- Jordfelsbrytare minskar risken för brand, men skyddar inte elektrisk utrustning från skada vid åska och blixtnedslag.

Så skyddar du robotgräsklipparen vid åska:

- Att montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen ger ett bra skydd för indirekta nedslag som är den mest förekommande orsaken till åskskada. Ett billigare men lika bra alternativt är att koppla ur klipparen när du vet att åska är på väg.

Fler tips vid åska:

Stäng alla fönster i huset för att försvåra för en eventuell brand att sprida sig.

Vänta med att duscha eller bada eftersom ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag.

Artikeltaggar

ÅrjängÅskaFolksamHäljebolKarlstadSMHIVäderVärmlands länVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.