Handlarna laddar för gränsöppningen - 19 juli kan länet bli grönt

Publicerad:
De värmländska gränshandlarna laddar inför att länet ska bli grönt så att alla norrmän åter kan ta sig över gränsen. Foto: Lisa Olaison

Måndagen den 19 juli kan Värmlands län bli klassat som ett grönt län och då kan gränshandeln sätta fart på allvar igen.

– Vi väntar med spänning och är förberedda, säger Tobias Lindh, marknadschef på Hypermat i Charlottenberg.

Det råder närmast kaos i Strömstad och vid Nordby shoppingcenter vid Svinesund sedan Västra Götalands län måndagen den 5 juli blev ett grönt län.

Därmed kan norrmännen, även de som inte är fullvaccinerade, fritt resa till Sverige utan att sedan behöva genomföra karantän.

Frågan är när även Värmlands län kan bli klassat som ett grönt län. Smittspridningen har gått ner kraftigt den senaste tiden och på tisdagen låg smittotalet på 123 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna efter smittoutbrottet i Karlstadsområdet.

50 fall är gränsen

– Norges gräns för att ett län ska bli grönt är 50 fall per 100 000 invånare och vi utvärderar varje vecka de olika länens läge.

– Vanligtvis uppdaterar vi statusen varannan vecka och det skulle kunna innebära att Värmlands län kan bli grönt den 19 juli. Men saker kan ändra sig snabbt, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör vid Folkehelseinstituttet till NWT.

Värmlands län skulle kunna bli klassat som grönt den 19 juli enligt smittskyddsdirektör Frode Forland.
Värmlands län skulle kunna bli klassat som grönt den 19 juli enligt smittskyddsdirektör Frode Forland. Foto: Fredrik Hagen

Vid Hypermat i Charlottenberg som är Nordens största livsmedelsbutik går man i väntans tider.

– Sedan fem dagar är samtliga dryga 80 anställda åter tillbaka i arbete efter att ha varit permitterade i över ett år. Vi väntar med spänning och är förberedda på att Norge ska öppna gränsen helt igen.

– Vi har fått en mjukstart i och med att fullvaccinerade norrmän har kunnat åka hit den senaste tiden, men det blir någonting helt annat när alla får möjlighet att åka till Sverige igen, säger Tobias Lindh.

Mängder av shoppingsugna norrmän förväntas ta sig till de värmländska butikerna när resorna över gränsen åter blir fria.
Mängder av shoppingsugna norrmän förväntas ta sig till de värmländska butikerna när resorna över gränsen åter blir fria. Foto: Lisa Olaison

Han räknar då med långa karavaner av shoppingsugna besökare från vårt västra grannland.

– Men det är svårt för oss att planera våra inköp när vi ännu inte vet när Värmlands län blir grönt.

På Grensetjänsten i Morokulien har man varit nedringda de senaste dagarna av både norrmän och svenskar som vill veta vilka inreseregler som gäller.

– Nu när gränsen håller på att öppnas åt båda håll är det roligt att svara på frågor. Vi hoppas att Värmland kan bli ett grönt län den 19 juli när smittan minskar så kraftigt.

– Och fullvaccinerade värmlänningar kan nu resa in fritt i Norge. Det räcker med att visa upp legitimation samt QR-koden i EU:s digitala covidbevis. Ta gärna även med en pappersutskrift, säger Kikki Lindset på Grensetjänsten.

Artikeltaggar

CharlottenbergCoronavirusetFrode ForlandGrensetjänstenHandelHypermatKikki LindsetTobias Lindh

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare