Hoppa till huvudinnehållet

Nytt S-förslag: Samma barnmorska före, under och efter förlossningen

Publicerad:
Socialdemokraterna föreslår en modell för att gravida ska få träffa samma barnmorskor före, under och efter förlossningen.
Socialdemokraterna föreslår en modell för att gravida ska få träffa samma barnmorskor före, under och efter förlossningen. Foto: Marie Blomgren

Samma team av barnmorskor före, under och efter förlossningen. Kan det vara något för Värmland?

Det tror Socialdemokraterna, som föreslår att modellen införs i regionen.

Enligt initiativet från Socialdemokraterna i Värmland har Karolinska sjukhuset i Huddinge sedan en tid ett projekt som kallas ”Min barnmorska”. Det bygger på att den gravida får träffa samma grupp barnmorskor före, under och efter förlossningen och har främst vänt sig till kvinnor med förlossningsrädsla.

Men enligt partiet har det funkat så bra att det kan bli en del i arbetet för att få en sammanhållen vårdkedja.

Mot bakgrund av att kvinnosjukvården i Värmland har brist på barnmorskor och arbetsmiljön är tuff, vilket NWT berättat om i flera artiklar, vill S att regionen utreder hur modellen kan införas i Värmland.

Socialdemokraterna tror också att det kan göra yrket mer attraktivt, eftersom variationen blir större.

Artikeltaggar

BarnmorskaKvinnosjukvårdenPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.