Hoppa till huvudinnehållet

Efter stora FBK-genombrottet – nu får talangen chansen i Juniorkronorna

Publicerad:
FBK-backen Joel Nyström är uttagen i Juniorkronorna som ska spela matcher i Plymouth, USA.
FBK-backen Joel Nyström är uttagen i Juniorkronorna som ska spela matcher i Plymouth, USA. Foto: FREDRIK KARLSSON

I slutet på juli är det dags för Joel Nyström att göra debut i Juniorkronorna och det blir dessutom FBK-backens första landskamper.

– Det ska bli jättekul, säger 19-åringen.

18 juli till 2 augusti åker Juniorkronorna till Plymouth i USA för att spela World junior summer showcase vilket är första steget på förberedelserna inför JVM i Kanada 2022.

När förbundskapten Tomas Montén presenterade truppen till Plymouth fanns FBK-talangen Joel Nyström med.

Ett besked som det jublades över hemma hos värmlänningen.

– Det känns såklart jättekul. Det är ett mål på vägen mot JVM som man strävar efter att få spela under nästa säsong. Så väldigt roligt att bli uttagen såklart, säger Nyström.

”Det blir speciellt”

Den 19-årige backen debuterade förra säsongen i SHL med Färjestad där han under 27 matcher verkligen visade framfötterna.

Nu är det alltså dags för Joel Nyström att göra landslagsdebut för Sverige, för i Plymouth ställs Juniorkronorna mot USA och Finland.

– Förra säsongen var jag med på ett landslagsläger i Furudal med Team 19. Men det har inte varit mer än så för mig utan det var första gången som jag blev uttagen i ett landslag.

– Det blir lite speciellt att jag nu får spela mina första landskamper såklart. I Furudal spelade vi internmatcher men nu blir det första gången med riktiga landskamper vilket ska bli jättekul och det lär bli bra matcher. Första matchen är alltid speciell oavsett om det gäller ett a-lag eller landslag exempelvis. Det är klart att det blir speciellt med första landskampen och vi får komma iväg och lära känna varandra på ett bra sätt och träna mycket så det är perfekt.

19-årige Joel Nyström spelade 27 SHL-matcher med Färjestad förra säsongen.
19-årige Joel Nyström spelade 27 SHL-matcher med Färjestad förra säsongen. Foto: PETER HOLGERSSON

NHL-draft i sommar

Det händer minst sagt en hel del i Joel Nyströms liv den här sommaren. 23-24 juli är det dags för den årliga draften där backlöftet är aktuell att plockas upp av ett NHL-lag.

– Jag tänker inte så jättemycket på det egentligen. Om det händer så händer det. Det spelar ingen roll om man blir draftad eller inte utan det viktigaste är vad man gör efter draften oavsett. Skulle det hända vore det väldigt roligt givetvis. Jag har varit i kontakt med några klubbar men vi får se vad som händer.

Även BIK Karlskogas 19-årige forward Åke Stakkestad är uttagen i Juniorkronornas trupp.

Artikeltaggar

Åke StakkestadFärjestad BKFärjestad BK HerrIshockeyJoel NyströmJuniorkronornaSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.