Hoppa till huvudinnehållet

Oliver och Katharina bytte Berlin mot Bjälverud

Publicerad:
Oliver Märtz och Katharina Aldenhoff framför huset i Bjälverud, utanför Sunne.
Oliver Märtz och Katharina Aldenhoff framför huset i Bjälverud, utanför Sunne. Foto: Elias Norin

De lämnade Tyskland för lilla Bjälverud. Från att ha bott i en liten lägenhet i staden planerar de nu sitt nya liv på landsbygden i Värmland.

Jakt, odling, renovering och skidåkning är bara några av de saker som det tyska paret ser fram emot att göra i deras nyfunna hem.

Oliver Märtz, 35, och Katharina Aldenhoff, 25, tog sitt pick och pack och flyttade ut på landet – i ett främmande land. För knappt en månad sedan bodde de i Tyskland. Nu är de permanent boende i Bjälverud och har inga planer på att flytta tillbaka.

Bjälverud, som ligger två mil norr om Sunne, har ungefär 300 invånare. Berlin, där Oliver bott i 28 år, har 3,7 miljoner. Även om parets senaste boendeort heter Eutin, där det bara bor 20 000 personer, är första frågan självklar:

Hur hamnade ni här?

– Det är en lång historia, säger Katharina och skrattar. Hon ger mig den förkortade versionen.

– I Tyskland är det alldeles för mycket folk, även på landsbygden, så vi pratade om att flytta någonstans där det är lugnare. Och så har vi varit i Skandinavien på semester flera gånger, så vi tänkte: varför inte Sverige?

"Största köptrycket på 30 år”

Och varför Värmland?

– Naturen, det är så vackert här. Vi blev förälskade i den här utsikten, säger Oliver.

Oliver Märtz i deras nyrenoverade kök.
Oliver Märtz i deras nyrenoverade kök. Foto: Elias Norin

Svenska mentaliteten

Paret är närmast lyriska om deras nya hemland och dess invånare.

– Svenskar är så vänliga och öppna, alla har varit så trevliga hittills. Vi älskar mentaliteten här, det är inte så hektiskt och människor är inte stressade hela tiden, säger Katharina.

Från 50 kvadrat till 8,4 hektar

Innan de flyttade till Sverige och Bjälverud bodde de tillsammans med sin hund, Beretta, i en liten lägenhet på 50 kvadratmeter. Nu bor paret i ett hus på 106 kvadratmeter och en tomtarea på 8,4 hektar.

– Vi vill använda ytan till att odla, bland annat potatis, säger Oliver.

Utöver att odla planerar Bjälverudborna att renovera en hel del. De har redan slitit upp flera lager golv och vägg för att komma åt originalträet. Från sju på morgonen till nio på kvällen jobbar de med huset.

När de är klara vill de hålla på med sina hobbys, som inkluderar jaga älg, köra motorcykel, träna och odla. Även längdskidåkning vill de testa på.

I Tyskland jobbade Katharina som försäljare av försäkringar, och Oliver som industrimekaniker.

– Men vi är beredda på att jobba med annat också, vi är inte så kräsna, säger Katharina.

Elmotorcykeln är ett intresse de båda delar.
Elmotorcykeln är ett intresse de båda delar. Foto: Elias Norin

Oroliga över grannarna

Innan de flyttade in var Katharina och Oliver oroliga över vilka grannar de skulle få. Trots att huset ligger en bit in i skogen är det inte långt till närmaste granne. Den stora gården delas med ett svenskt äldre par som bor knappt 30 meter bort.

– Vi var lite oroliga först, man kommer ju träffa dem ganska ofta. Men vi älskar dem, de är jättetrevliga och väldigt hjälpsamma, säger Katharina.

– När vi lärde känna dem berättade de att de också hade varit oroliga över vilka som skulle flytta in, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

BjälverudJaktLandsbygdNyheterOdlingRenoveringarSunne kommunTyskland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.