Hoppa till huvudinnehållet

"Största köptrycket på 30 år”

Publicerad:
En landsbygdsboom?
En landsbygdsboom? Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Intresset för att bo på landet ökar. Det menar fastighetsmäklare i länet som tror att pandemin har bidragit till flytten från stad till land.

– Det har varit det absolut största köptrycket någonsin under mina 30 år, som jag har upplevt det, säger mäklaren Maria Larsson.

Coronapandemin har fått många att ställa om sina liv på kort tid. Prioriteringar har ändrats och nya trender kan skönjas.

En sådan trend är utflyttningen. Och då pratar vi inte om flytten från landet till staden, som har varit fallet i Sverige under en lång tid. När allt fler jobbar hemifrån och trångboddheten blivit en hälsofara, är det i stället intresset för landsbygden som har ökat.

– Köptrycket under pandemin är det absolut största jag har sett på mina 30 år, säger Maria Larsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Säffle, till NWT.

– Jag har sålt stugor för dubbla det pris som jag sålde dem för för bara fem sex år sedan.

Kommer intresset kvarstå efter pandemin?

– Det ska bli jättespännande om det håller i sig, själv tror jag att intresset för landet kommer att bestå även efter pandemin. Normalt har det väl varit 3-5 intressenter per stuga, i fjol var det inte ovanligt att den siffran var uppemot 20. Det är en otrolig skillnad i antalet intressenter, säger hon.

Maria Larsson har aldrig sett ett så här stort intresse för att på på landet.
Maria Larsson har aldrig sett ett så här stort intresse för att på på landet. Foto: Privat

Varför har intresset ökat?

– Jag tror att folk känner en nära döden-upplevelse under pandemin och att de då gör något som de har drömt om att göra. Människor gillar det gamla och det charmiga, det finns det gott om på Värmlands landsbygd, säger Larsson.

Även Victoria Håkansson, som har jobbat som fastighetsmäklare i Sunneområdet i 13 år, märker av det ökade trycket på boenden på landsbygden.

– Jag tror att det är en coronaeffekt, folk vill flytta ut på landet och inte bo så trångt som förut, säger Håkansson från Svensk Fastighetsförmedling.

Kan man tala om en landsbygdsboom?

– Nja, visst finns det en ökad efterfrågan på att bo på landet men jag tror att det delvis beror på att utbudet har minskat, och att det är därför boendena går åt så snabbt och till högre pris.

Men det finns en trend som Håkansson tycker sig se tydligt, och som hon tycker är lite extra roligt.

– Det som är roligt tycker jag är att det många unga familjer som söker sig till landsbygden, det är en skillnad jämfört med tidigare år.

Victoria Håkansson, Svensk Fastighetsförmedling.
Victoria Håkansson, Svensk Fastighetsförmedling. Foto: Privat

Tyskt intresse

Det utländska intresset dalade en del i början av pandemin. Men i år ser det annorlunda ut.

– Tyskar har jag träffat på mycket mer i år än andra år. Jag tror att de tycker att det är för trångbott i Europa, särskilt nu under pandemin kommer nog den känslan fram, säger Håkansson.

Även Maria Larsson ser den trenden i Säffletrakten.

– Det är många tyskar som hör av sig och tycker att Sverige är det enda vettiga landet i Europa att bo i, säger Larsson.

Artikeltaggar

Fastighetsbyrån SäffleLandsbygdNyheterSäffleSunneSvensk fastighetsförmedlingVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.