Gör något – fåglarna tar över

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En flock med kanadagäss, fåglar som stör i bland annat Kroppkärrssjön.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Att använda Kroppkärrssjön året om som en lagom rundtur för löpning eller jogg är för många en självklarhet då det erbjuds varierad terräng och en god längd för motion.

Skolorna använder den som ett kul distanslopp när de går att arrangera med vätskestationer längs med och bad som möjligt avslut.

Men…

Under de senare åren har miljön kring sjön invaderats av fåglar i mängder, gäss i hundratal och måsar i mängder.

Det för med sig en stor sanitär olägenhet då det är avföring överallt, på gator, stigar, gräsmattor och på stranden. Gräsytor som tidigare kunde användas till spontanidrott såsom brännboll eller fotboll undviks eftersom det rent av är äckligt och förmodligen en hälsofara på grund av all gåsbajs.

När gässens ungar är små vaktar de äldre gässen och är då hotfulla vilket upplevs otrevligt.

Jag har, i mitt stilla sinne, dessutom funderat över risken för olyckor och i går fick jag min farhåga besannad.

Jag och min dotter gick längs vattnet på grusstigen med våra hundar.

På gång/cykelbanan var det, som sig bör, cyklister och fotgängare som samsades om utrymmet.

Samtidigt så bestämmer sig en större gåsflock på gräsmattan sig för att lyfta från gräsmattan. En gås lyfter och kan inte riktigt kontrollera sig utan flyger med full fart rätt in i en cyklist som handlöst faller i backen och förlorar medvetandet.

Vi ringer 112, ambulans kommer och allt avhjälps på ett bra sätt. Vi är fler medmänniskor som på olika sätt hjälps åt i situationen.

Hoppas och tror att det gick bra för cyklisten, förmodligen en hjärnskakning. Gåsen däremot fick plikta med livet, bruten nacke med all sannolikhet.

Det finns några lärdomar i det här. Det första är att cykelhjälm räddar liv. Utan hjälm hade cyklisten med all sannolikhet varit så mycket värre skadad.

Det andra är att uttrycket ”dum som en gås” har en verklighetsförankring.

Det tredje är ingen lärdom, mer en frågeställning till kommunens arbete med miljö och förvaltning. Troligen då riktad till kommunens teknik och fastighetsförvaltning.

När jag läser skötselplanen för Kroppkärrssjön framgår att sjön ska vara ett rekreationsområde för kommunens invånare, att miljön ska vara tillgänglig och kvalitén god på badvatten och omliggande områden.

Anses den vara det idag?

I mitt tycke är det allt annat än god med tanke på all nedskräpning som sker av fåglarna. Att bada i sällskap av gäss är det få som vill, ännu mindre låta små barn leka i sanden.

Jag har förståelse för målet med varierad fauna i vårt närområde och kommun men när fågellivet tar över ett område som är så bra i grunden har jag svårt att förstå meningen.

Ser fram emot en förklaring och dialog.

Marika Örtqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.