Sommarens bästa ljudböcker!

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sommartider betyder ljudboksmissbruk för många. Och det blir bara värre och värre.

Själv är jag helt besatt sedan flera år. Läser upp mot 100 böcker om året – i mina lurar.

Här är sommarens bästa tips. För oss i missbrukarledet.

1. Kristina Sandberg – En ensam plats

Glöm alla förvirrade recensioner ni läst av den här boken. Det här är en briljant berättelse. Självutlämnande, gripande – och spännande som en deckare. Kristina, som skrivit den klassiska hemmafruserien om Maj, fick ett cancerbesked och sen får vi följa vad det gör med henne som kvinna, som mamma, som hustru och som författare.

Boken utlöste årets dummaste kulturdebatt, Kristina teg – och vann på knock out mot en ökänd skuggboxare.

2. Geir Gulliksen – Bli snäll igen

Årets överlägset roligaste roman. Säger allt om vad det innebär att vara man, typ just nu. Ni som inte vet nåt om det måste läsa det här. Det börjar med att den norske succéförfattaren bestämmer sig för att sluta med kvinnor. Sen tar han en promenad och träffar på sin dotter och upptäcker att hon blivit Sverigedemokrat, eller vad det nu heter på norska. Sen utmanar Gulliksen alla våra förutfattade meningar om sex, kvinnor, män och resten av universum. Bäst, kort sagt.

3. Andreas Slätt – Berättelsen om Kevinfallet

Här är boken som hela Arvika kommunfullmäktige borde läsa – innan de gör bort sig ännu mer och inte fattar att de måste be de båda bröderna om ett vanligt enkelt förlåt.

4. Sara Danius – Sidenkatedralen: Och andra texter

Magisk samling av berättelser, krönikor, kritik och så storyn om hur hon höll på att drunkna i sin egen Nobel-klänning, den så kallade ”Sidenkatedralen”. Danius var en sann berättare och vår tids kanske största rebell.

5. Douglas Stuart – Shuggie Bain

En av årets starkaste böcker om en mamma och hennes gayson i Glasgow. Starka scener – och allra starkast är skildringen av kvällen när hans mamma börjar dricka igen efter att hon just fått ordning på sitt liv.

6. Aase Berg – En uppblåst liten fittas memoarer

En av årets mest omskakade och underhållande böcker om kvinnlighetens pris, möjligheter och omöjligheter. Inte en sida, en rad eller ens ett ord är onödigt.

7. Theodor Kallifatides – Kärlek och främlingskap

Något otippat en av årets absolut bästa och mest välskrivna romaner. Jag skulle aldrig ha läst den om inte en väninna tjatat och tjatat och när jag väl började lyssna fick jag en underbar bok full av briljanta formuleringar och av händelser som skapar en invandrares nya liv i Sverige. Kulturskribenterna missade boken nästan helt. Men herregud; wow!

8. Elin Cullhed – Eufori: En roman om Sylvia Plath

Sorglig och ljuvlig bok om vartannat. Älskar den här typen av böcker där någon tar sig friheten att skildra vad som skulle kunna varit en verklig människas liv. Den här är strålande.

9. Diamant Salihu – Tills alla dör

Den definitiva boken om gängkriminaliteten i Sverige.

10. Marie Nilsson – Jossas bok: min berättelse

Jag blev förvånad över hur bra Marie ”Älska mej för den jag är” Nilssons bok om sig och hennes syster Josefin är. Jag finns själv med i boken och det är jag smickrad över, så klart – men bokens storhet är skildringen av hur Josefins utagerande kvinnlighet formade henne på gott och ont och om hur destruktiv hon blev i sin självkänsla. För att sen brytas ner totalt av den kände skådespelaren. Ingen svensk har nånsin sjungit blues som Josefin Nilsson, skrev jag en gång. Ingen har nånsin skrivit blues som hennes storasyster Marie.

11. Josefine Frankner och Cecilia Gustavsson – Kristi bruds slav

En berättelse för alla som tror att kvinnomisshandel och våldtäkter är en enkel sak. ”Det är väl bara att lämna honom om han är dum – annars får du skylla dej själv”. Den här boken skildrar briljant hur vissa människor bryter ner all självkänsla hos en partner för att kunna utnyttja dem hänsynslöst. Kristi brud kränkte sin slav varje dag. Systematisk. Kvinnor emellan. För Guds skull. Det här är en briljant studie i jävulsk ondska. Och överlevnadsförmåga.

12. Vigdis Hjorth – Är mor död

Vigdis är vår tids obehagligaste författare – och kanske bästa. Den här gången skildrar hon inte en syster som bråkar om arv och miljö utan om en dotter som bråkar med en mamma. En rolig rysare, självklart.

13. Edouard Louis – Göra sig kvitt Eddy Bellegueule

Bra berättelse om en ung gaykilles tillblivande. En fransk Shuggie Bain.

14. Anna Kölén – Ingen kommer att tro dig

Stil, klass och värdighet; Anna skildrar metoo i Stockholm och Arvika. Sällan är de båda metropolerna så olika – och lika – som här.

15. Anna Ardin – I skuggan av Assange: Mitt vittnesmål

Kristna sossekvinnan som anmälde Julian Assange för hans grisiga sexualitet skriver här hela berättelsen och fram träder en djupt gripande berättelse om hur en viss typ av män tycker att de kan kränka snart sagt varenda människa som kommer i deras väg.

Veckans värmlänning

Ola Toivonen är ju alldeles strålande som expertkommentator i SVT och den där full-i-fan-blicken är ju en strålande tillgång i allt vad tv heter. Arga snickaren nästa?

Artikeltaggar

Andreas SlättAnna ArdinAnna KölénHelgJulian AssangeKevinfalletKristina SandbergKrönikorLitteraturVigdis Hjorth

Läs vidare