Hoppa till huvudinnehållet

Jepson ordnade en unik E3-vinnare på Färjestad

Publicerad:
Christian Persson och Carl Johan Jepson efter vinsten i E3-finalen för ston.
Christian Persson och Carl Johan Jepson efter vinsten i E3-finalen för ston. Foto: Malin Albinsson

För första gången i E3-historien vann en amatörtränad häst en final.

Christian Persson-tränade Red Lady Express var i ledning från start till mål tillsammans med Carl Johan Jepson.

– Det här är som en saga, sa en märkbart rörd Persson.

Red Lady Express hade innerspåret i sitt försök och höll ledningen den gången. Nu upprepade sig historien för när Lucille Boko galopperade var det inget snack om vem som skulle ta hand om ledningen.

Click Bait vann på topptid i Gulddivisionen

– Det är lätt att tappa en längd från innerspåret på Färjestad när startbilen ökar tempot men det gjorde inte Red Lady Express utan hon öppnade jättebra. När jag sedan tittade utåt var spetsstriden avgjord och därmed var mycket vunnet för på förhand trodde jag inte att vi skulle klara av att ta ledningen, berättar Carl Johan Jepson.

Färjestads bana var blixtsnabb den här varma julilördagen men i spets fick Jepson och Red Lady Express sitta i fred när det första varvet öppnades på 14,0. Runt den sista kurvan var utvändiga Good Vibes närgången och i tredjespår kom Bright Crystal hastigt.

Red Lady Express och Carl Johan Jepson segerdefilerar.
Red Lady Express och Carl Johan Jepson segerdefilerar. Foto: Malin Albinsson

– Det var ett lagom tempo det första varvet, konkurrenterna hade respekt för henne så vi fick bestämma farten och det kändes bra hela tiden. Hon hade schabblat med travet i den sista kurvan i försöket så jag höll koll på henne där så att det inte blev något knas. När vi sedan kom in på rakan körde jag för fullt och vi vann säkert, säger Jepson.

Seger för sporten

Han har under de senaste åren slagit sig in i den absoluta kuskeliten och vunnit många stora lopp, men det märktes att den här segern betydde lite extra.

– Jag har kanske vunnit större lopp, till exempel Stochampionatet, men det är jättekul att vinna ett stort lopp på hemmaplan. Att få vinna på Färjestad betyder mycket och E3 är ett av de största loppen som vi kör här. När det dessutom äntligen var inför publik var det extra kul, det blir inte samma sak annars helt enkelt.

Men den största segerherren den här dagen var såklart Christian Persson med familj. En annan stor vinnare var hela travsporten då det återigen visade att de små tränarna kan besegra de större.

– Det är fantastiskt fint för travsporten. Det är säkert många amatörer som gläds åt den här segern. Det visar att travsporten är en bred sport och att det går att lyckas som amatör. Christan Persson har gjort allt själv med hästen och har verkligen gjort det bra, berömmer Jepson.

Bakom blev Per Nordström tvåa med Good Vibes och hemmahoppet Bright Crystal delad fyra efter en stark avslutning från tredje par utvändigt.

Felix Orlando vann från spets.
Felix Orlando vann från spets. Foto: Malin Albinsson

Unghästspecialisten Per Nordström vann sedan E3-finalen för hingstar och valacker med Felix Orlando. Från spets i ett hårt tempo hela vägen vann Felix Orlando knappt före Mellby Jinx med Bengtforsägde Mustang Racer som trea efter ett tidigt avancemang fram till dödens.

Artikeltaggar

Carl Johan JepsonFärjestadstravetTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.