Succén tillbaka: Söderkåkar åter på Värmlandsteatern

Publicerad:

Värmlandstappningen av den legendariska pjäsen Söderkåkar spelade för utsålda läktare i kvarteret Almen sommaren 2019. Sommaren därefter blev ett förlorat år. Nu blickar Värmlandsteatern framåt och sätter äntligen upp Gideon Wahlbergs klassiska folklustspel igen, med omarbetat manus och regi av Carina Ekman.

Lördagsunderhållningen utanför Johan och Hannas hem. Alexander Granlund i rollen som Albin (på dragspel), Bo Forsberg i rollen som Larsson, Claes Carling i rollen som Johan och Lena Wallman Alster i rollen som Hanna. Bild från 2019 års uppsättning.
Lördagsunderhållningen utanför Johan och Hannas hem. Alexander Granlund i rollen som Albin (på dragspel), Bo Forsberg i rollen som Larsson, Claes Carling i rollen som Johan och Lena Wallman Alster i rollen som Hanna. Bild från 2019 års uppsättning. Foto: Henrik Bergqvist

Premiären för Värmlandsteaterns Söderkåkar 2019 mottogs med stående ovationer från publiken och NWT:s utsände kunde i pjäsen se en ”magi”. När nu restriktionerna äntligen gör det möjligt att så sakteliga återgå till det normala blir det nypremiär, och intresset är redan stort.

Fullträff för Karlstads Söderkåkar

– Publiken som hann köpa biljetter till förra årets inställda uppsättning har till stor del valt att behålla sina biljetter till det här året, berättar Jennie Segerström, en av teaterns verksamhetsledare.

Totalt blir det nio föreställningar i sommar med start den 31 juli. Spelplatsen är som sist belägen i det anrika kvarteret Almen som Jennie kallar en ”kulturhistorisk klenod” då det är en av få områden som inte förstördes i en gigantisk brand år 1865. Pjäsen spelas utomhus och för att leva upp till rådande pandemi-regler har man valt att begränsa publikantalet till 100 personer per föreställning. Detta ger publiken gott om plats att breda ut sig på läktarna.

Söderkåkar skjuts upp till nästa sommar

– Det går fint att ta med sig egen picknick till föreställningen, som är runt tre timmar inklusive paus, men kaffe och kaka finns också till försäljning, säger Jennie.

Hanna bekymrar sig för Albins examen medan Malin vill bli bjuden på kalas. Wictoria Jackman i rollen som pigan Malin och Lena Wallman Alster i rollen som Hanna. Bild från 2019 års uppsättning.
Hanna bekymrar sig för Albins examen medan Malin vill bli bjuden på kalas. Wictoria Jackman i rollen som pigan Malin och Lena Wallman Alster i rollen som Hanna. Bild från 2019 års uppsättning. Foto: Henrik Bergqvist

Nya ansikten i ensemblen

Årets version av Söderkåkar framförs i stort sett av samma gäng som var med 2019. Men några tillskott har ensemblen fått. Bland skådespelarna kan vi bland annat se att karaktären Jana nu gestaltas av den talangfulla Eva Norén och att Poliskonstapel Karlsson spelas av Morgan Sjöberg som har ett förflutet hos Munkforsrevyn. Orkestern som tidigare bestod av endast dragspelaren Emma Österblom har utökats och innehåller nu även Henning Gustafsson på kontrabas och Daniel Jacobsson på gitarr och fiol.

Söderkåkar spelas helger kl. 16 och vardagar kl. 18. Spelperiod 31 juli - 14 aug.

Datum för samtliga föreställningar

Lördag 31/7

Söndag 1/8

Onsdag 4/8

Torsdag 5/8

Lördag 7/8

Söndag 8/8

Tisdag 10/8

Onsdag 11/8

Lördag 14/8

Artikeltaggar

Kvarteret AlmenNöje/KulturSöderkåkarTeaterVärmlandsteatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare