Hoppa till huvudinnehållet

Han är Sven-Ingvars nya gitarrist: "Fick gåshud"

Publicerad:
”Antingen så har man det, eller så har man det inte”, säger Oscar Magnusson. När han väl hittade rätt gitarrist kändes det som hemma.
”Antingen så har man det, eller så har man det inte”, säger Oscar Magnusson. När han väl hittade rätt gitarrist kändes det som hemma. Foto: Carl Edlom

Han kom till världen nån timme efter Oscar Magnusson. På samma BB, på samma dag, i samma stad.

Nu blir Mats Billinger Sven-Ingvars nya gitarrist.

Ingvar Karlsson, Micke Nord, Staffan Ernestam och... Mats Billinger. Nu skrivs ett nytt kapitel i sagan om bandet från Slottsbron som blivit en lika stor nationell som värmländsk angelägenhet. Många är medlemmarna som gett bandet ny lyskraft genom åren och enligt traditionen fylls nu platsen som Staffan Ernestam tidigare i år lämnade med nytt blod.

– Rent musikaliskt känns det som att hitta hem, börjar Mats Billinger.

Utöver den audition som landade honom jobbet är det här första repet. Han sätter sig vid sin Fender Telecaster i replokalen hos Ljudmakaren i Säffle och erkänner att det var lite skakigt tidigare på dagen när de första ackorden skulle spelas. Samtidigt kändes det som han säger "Hemma".

– Det är underbara musiker och fantastiska låtar, låtskatten tar aldrig slut! Jag har lyssnat in 40 låtar till de här repen och det är bara som att skrapa på ytan.

För de övriga medlemmarna i bandet är det en hyfsat nu bekantskap, men för Oscar Magnusson är det ett kompis från förr.

– Jag har känt till Oscar sedan den dag han föddes, berättar Mats med ett leende.

– Vi föddes nämligen på samma dag med bara en timme isär. På BB i Karlstad.

Under gymnasiet spelade de mycket tillsammans, uppträdde ofta som akustisk duo.

– Vi spelade bland annat förband till Sven-Ingvars i Löfbergs arena, det måste ha varit i slutet av 90-talet typ, berättar Oscar.

Nu är Sven-Ingvars med gitarrist igen. Mats Billinger trivs redan med Oscar Magnusson, Stefan Deland, Olle Nyberg och Niclas Bäcklund. Trummisen Klas Anderhell saknas på bilden.
Nu är Sven-Ingvars med gitarrist igen. Mats Billinger trivs redan med Oscar Magnusson, Stefan Deland, Olle Nyberg och Niclas Bäcklund. Trummisen Klas Anderhell saknas på bilden. Foto: Carl Edlom

"På vinst eller förlust"

När Staffan Ernestam tog beslutet att stiga åt sidan, letade Oscar Magnusson efter en tänkbar ersättare och då bubblade den tidigare duopartnern upp i minnet.

– Men det var inte lätt att få tag i karlsloken, skämtar Oscar.

– Jag fick gå via hans föräldrar! Jag och Mats hade inte hörts av på 20 år, han flyttade till Stockholm och vi tappade den vardagliga kontakten. Jag slog en signal på vinst eller förlust, jag visste ju inte om Mats fortfarande spelade.

Men Mats Billinger var i fin musikalisk form. Under åren i Stockholm har han gjort studiojobb åt en rad artister och även tv. Sedan några år är han även musiklärare.

– När Oscar ringde svarade jag direkt att det vore fantastiskt roligt, jag gör gärna ett försök.

Den musikaliska kunskapen tyckte han sig bemästra.

– Jag har spelat gitarr i 35 år och tycker nog att jag kan mitt hantverk hyfsat. Men det är speciellt med Sven-Ingvars. Det är en kulturinstitution. Som förpliktigar. Jag ska efterträda Ingvar, Staffan och Micke – gitarrister som jag har sett upp till, lyssnat på och inspirerats av! Shit! Det kändes väldigt stort att ens få frågan.

"Gôtt med en Karlstadskille"

Väl på audition med hela bandet förstod Mats att den musikaliska biten är en sak, det är minst lika viktigt med den personliga kemin.

– Första gången vi sågs så morsade vi i all enkelhet sedan började vi spela. Med redan efter två låtar – tror det var "Min gitarr" och "Säg inte nej" – så skulle det fikas! Jag hade knappt kommit igång.

Kaffepausen drog ut på tiden kände han.

– Ska vi inte fortsätta spela snart, tänkte jag. När vi väl gjorde det hann vi tre låtar till innan det var dags för lunch! Då förstod jag att de inte behövde höra mig spela mer, de ville känna in vad jag var för en kille.

– Vi testade några olika gitarrister, säger Oscar.

– Men det handlar helt enkelt om att antingen så har man det, eller så har man det inte. Vi ska sitta många timmar i en buss så det som händer under fikat är lika viktigt som det som händer på scenen. Gôtt med en Karlstadskille i bandet också!

Oscar Magnusson berättar om känslan under de första låtarna bandet spelade med Mats:

– Jag tror det var under andra låten som jag fick ögonkontakt med Olle som spelar orgel. Han höjde upp armen för att visa att hårstråna rest sig, han hade gåshud! Vi kände att det sitter ett sväng i Mats. Han är ett med sitt instrument.

– Ärligt talat så minns jag inte så mycket av de första låtarna vi spelade, erkänner Mats.

– Det var rätt nervöst, minnet är blankt. Jag minns att jag darrade när jag kopplade in gitarren och såg till att ha en stol nära till hands om jag behövde sätta mig ner.

Ska praoa hos Ingvar

Mats Billinger har ägnat mycket tid åt att närstudera Ingvar Karlssons gitarrfinesser.

– Att planka Ingvars grejer, det är svårt. Han spelar aldrig en kliché. Det låter alltid som Ingvar när han spelar. Jag kan inte låta som honom, däremot kan jag försöka hitta samma sväng och samtidigt tillföra något eget.

Oscar säger med ett skratt:

– Jag ska skicka hem Mats till Ingvar, han ska få en t-shirt som det står PRAO på så får han hänga där en dag.

Mats, alla medlemmar har satt sin egen färg på bandet – vilket avtryck hoppas du kunna göra?

– Bidra med min personliga spelstil. Samtidigt så är det här ett stort band, tar du bort mig så låter det fortfarande svinbra. Det är lika viktigt vad jag inte spelar, som vad jag spelar.

Oscar ser en process som alltid format bandet:

– Staffan kom in och blandade sitt spel med Ingvars, likaså Micke Nord. Alla har tagit musiken vidare. Med det gamla i bagaget.

Staffan Ernestam skriver till sin efterträdare:
– Mats är duktig gitarrist och jag har haft med honom på flera av mina låtar. Musikaliskt kommer han klara det utmärkt. Prao-skylten jag fick av Ingvar skickar jag nu vidare. Den behövs tills man blivit varm i kläderna. Lycka till Mats nu är det din tur!

"Sveriges bästa liveband"

Mats Billinger pratar varmt om Sven-Ingvars album "I Frödingland" från 1971. Albumet har han på vinyl. Under de senare kapitlen i bandets historia har låtskrivare som Per Gessle, Niklas Strömstedt, Plura och allra mest Peter LeMarc bidragit till gruppens skivor.

– Jag hoppas kunna bidra med låtskrivandet tillsammans med Oscar. Men allt är så nytt för mig så jag får ta en sak i sänder.

NWT:s Sven-Ingvarsbilaga kommer väl till hands när Mats Billinger ska läsa in sig på bandets otroliga historia.
NWT:s Sven-Ingvarsbilaga kommer väl till hands när Mats Billinger ska läsa in sig på bandets otroliga historia. Foto: Carl Edlom

Om du skulle förklara för dina musikelever vad det är för ett band du nu går med i, vad säger du då?

– Att det är Sveriges bästa liveband. Som musiker är det fantastiskt att få kliva in här. Bandet är som en väloljad maskin. Låtarna! Så gott som alla jag känner har en relation till Sven-Ingvars, oavsett om man gillar eller inte.

– För min del känns det extra bra med vår gemensamma bakgrund, menar Oscar.

– Pappa älskade hur Mats spelade, han brukade lyssna när vi repade hemma och stack ofta in näsan för att sjunga stämmor med oss.

– Jag minns att han ofta stod med klarinetten och spelade med utanför dörren till ditt rum Oscar, säger Mats.

– Det är så jag minns Sven-Erik, som en väldigt glad musikant.

På måndag väntar Mats Billingers första framträdande som Sven-Ingvars gitarrist, tillsammans med Oscar och Olle Nyberg ska han gästa "Lotta på Liseberg". I november drar en konserthusturné i gång och året avrundas i december med tre shower i Löfbergs arena. Senast han spelad där var han förband till Sven-Ingvars. Nu gör han det som bandmedlem.

Sven-Ingvars gitarrist hoppar av

FAKTA: Mats Billinger

Mats Billinger är 40 år och bor med sambo och två barn i Stockholm.

En musikalisk husgud? Ry Cooder.

Artikeltaggar

Ingvar KarlssonLisebergLjudmakarenLöfbergs ArenaMusikNiklas StrömstedtNöje/KulturOscar MagnussonPer GesslePeter LeMarcPlura JonssonSäffleSlottsbronSven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.