Hoppa till huvudinnehållet

Utställning med naturfokus

Publicerad:
Therése Olsson och Simon Torsell Lerin presenterar organiska konstverk.
Therése Olsson och Simon Torsell Lerin presenterar organiska konstverk. Foto: Christian Dyresjö

Naturen står i fokus då Hagforsbördiga Therése Olsson och Simon Torsell Lerin ger en gemensam utställning på hemmaplan. Bland annat visas ett samarbete med en björk och en skulpterad svan med fläta som näbb.

– Finns det ingen stol här? frågar en besökare när jag kommer in på biblioteket i Hagfors där Therése Olsson och Simon Torsell Lerin/Bettina Hystad ställer ut sina verk under sommaren. Besökaren har på sig hörlurar och lyssnar på det meditativa ljudlandskap som utgör en del av verket ”Elektronisk Fauna” signerat Lerin/Hystad och ljuden verkar ge mersmak.

Verket i fråga är en något komprimerad version av ett projekt som konstnärsparet har utvecklat under fem års tid och som senast ställdes ut på Sörmlands museum i Nyköping. Då paret är nyblivna föräldrar får jag idag endast chans att träffa Simon som beskriver processen kring att fånga upp ”bioelektriska signaler” från växter och omvandla dessa till ljud genom en synth. Ljuden i detta verk kommer från en björk som ”avlyssnats” och filmats med årstidernas gång under ett helt år som nu sammanställts till en film.

Utställningsbesökare tar del av Lerin/Hystads ”Elektrisk fauna”. Den ca 15 minuter långa filmen bygger på ljudupptagningar från en björk som följts under ett år.
Utställningsbesökare tar del av Lerin/Hystads ”Elektrisk fauna”. Den ca 15 minuter långa filmen bygger på ljudupptagningar från en björk som följts under ett år. Foto: Christian Dyresjö

Växter från hela världen

Simon säger att det är han som fokuserar på arbetet med ljuden medan Bettina illustrerar och gör botaniska studier av de växter som ”spelas in”, filmarbetet görs tillsammans. I dagsläget har de över 100 olika växtinspelningar från så skilda ställen som Telemark i Norge till Bangalore i Indien och senare i år ska de ha residens i Jokkmokk och fortsätta jakten på att fånga växternas ljud.

– Man kan säga att vi vill lyfta fram hur vi människor påverkas av naturen mer än vi kanske tror många gånger, vår konst är en lek med perspektiv, säger Simon.

Ständig förändring

Utställningen består också av Therése Olssons verk ”Transformation”. Therése kan man nog påstå vara Värmlands senaste stjärnskott inom den experimentella konsten då hon bland annat sålt verk till både Region Värmland och Statens Konstråd under året. Hon har även hunnit ge ut debutboken ”Meandering” och håller i dagsläget på med projektet ”Falnande språk” i Finnskogen tillsammans med konstnärer från Gävleborg och Dalarna. ”Transformation” består av både foton, skulpturer och tryck och även här är naturen den röda tråden.

– Jag vill fånga den ständiga förändring som sker i naturen, och som även sker inom oss. Vilket material jag jobbar i varierar eftersom verken kräver olika uttryck, säger Therése.

Både hon och Simon är uppväxta i Hagfors och har valt att återvända hit efter sina konststudier.

– Jag var tvungen tillbaka hem, det var som en enormt stark drift, säger Therése och skrattar.

De tycker båda se en trend i att fler och fler konstnärer väljer att flytta ut från storstäderna.

– Konstscenen växer hela tiden i Värmland och blir bara bättre och bättre, säger Simon.

Therése Olssons ”Transformation”, eller i alla fall tre verk därifrån, går att se på Hagfors bibliotek i sommar. ”Swan”, skulpturen i mitten har en fläta som näbb. Flätan är från hennes sambo Oscar.
Therése Olssons ”Transformation”, eller i alla fall tre verk därifrån, går att se på Hagfors bibliotek i sommar. ”Swan”, skulpturen i mitten har en fläta som näbb. Flätan är från hennes sambo Oscar. Foto: Christian Dyresjö

Gemensam nämnare

Den kompakta utställning som nu kan beskådas på Hagfors bibliotek ger ett harmoniskt intryck och det är naturen och det organiska som är i fokus.

Therése säger att konst och natur hänger ihop för henne och hon har under hela sin uppväxt ”speglat sig själv i naturen” som hon uttrycker det.

Simon lyfter fram att hans och Bettinas utställning vanligtvis ger publiken möjlighet att själva prova på att få fram ljud ur växter och att detta ofta engagerar besökaren och även leder till att många får ett fördjupat perspektiv på hur man ser växten.

– Plötsligt märker man att växten inte bara är en ”sak” utan att den faktiskt också är något levande, jag tror det blir en ögonöppnare för många, säger Simon.

Utställningen finns att besöka på Hagfors bibliotek mellan 16 juni och 20 augusti.

Artikeltaggar

Bettina HystadElektrisk FaunaFinnskogenHagforsHagfors bibliotekIndienKonstNöje/KulturNorgeNyköpingRegion VärmlandSimon Torsell LerinTherése Olsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.