Hoppa till huvudinnehållet

Undersökning: Sex av tio positiva till VAR

Publicerad:
Fernando Andres Rapallini VAR-granskar en situation mellan Frankrike och Schweiz. Foto: Robert Ghement

VAR, Video Assistant Referee, testades i Rysslands-VM 2018 och har sedan dess blivit praxis i stora fotbollsligor och mästerskap. Många röster har höjts mot systemet, men en undersökning visar att svensken i gemen är positivt inställd till VAR.

Så sent som i tisdags blev den svenske mittbacken Marcus Danielsson utvisad efter att ha satt dobbarna i knät på Ukrainas Artem Bjesiedin. Domaren i matchen plockade först upp ett gult kort, men ändrade sig efter att ha videogranskat situationen. VAR:s inträde i toppfotbollen har på intet sätt varit smärtfri.

Under VM i Ryssland höjdes många röster som menade på att systemet förstörde fotbollen.

En Sifo-undersökning visar att 58 procent av svenskarna svarar ja på frågan ”Tycker du att VAR (assisterande videodomare) ska användas under EM 2021?”. Går man ner på könsbasis svarar 66 procent av de tillfrågade männen ja medan 49 procent av kvinnorna vill se VAR i det just nu pågående mästerskapet.

Bakom undersökningen står vadslagningsföretaget Betson, företagets PR-chef Robin Olenius tror att effektiviteten och snabbheten som funnits i videogranskningarna under EM kan vara en faktor.

– VAR är något som har delat in fotbollsvärlden i två läger och det är lite förvånande att en sådan stor del av svenskarna ställer sig positiva. Kanske har man blivit mer van efter införandet och fått en positivare inställning när systemet använts mer effektivt än det gjorde inledningsvis. Vidare är det intressant att se att så pass många vill införa nya regler och det visar kort sagt att många verkar trötta på onödiga avbrott och fusk i fotbollen, säger Robin Olenius i ett pressmeddelande.

Frågor i undersökningen

Mer aktiv bestraffning mot filmning42%52%32%

Mer aktiv bestraffning mot maskning24%32%16%

Inför effektiv speltid med kortare halvlekar8%10%6%

Inga byten på tilläggstid8%9%7%

Fler byten7%10%4%

Inför 10-minutersutvisning7%10%4%

Tydligare handsregel5%8%2%

Slopa offside4%7%1%

Slopa målchansutvisning1%2%1%

Ingen av ovanstående8%9%6%

Tveksam, vet ej37%23%52%

Tycker du att VAR ska användas under EM 2021?

Ja - Rätt ska vara rätt58%66%49%

Nej - VAR förstör fotbollen10%13%7%

Tveksam, vet ej32%22%43%

Procentfördelning: Totalt, män, kvinnor

Artikeltaggar

FotbollFotbolls-EMSifo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.