Sverige sörjer och samlar sig

Ledare
PUBLICERAD:
Poliser på plats i Biskopsgården höll en tyst minut för sin kollega som sköts till döds.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
En polisman sköts på onsdagskvällen till döds i Biskopsgården – ett socialt utsatt område i Göteborg. Omständigheterna är än så länge oklara. Polisen arbetar för närvarande efter teorin att skjutningen inte var riktad mot polisen utan att det mer troligt var en uppgörelse mellan kriminella nätverk, där polismannen hamnade i skottlinjen.

Mot detta talar en poliskälla som till GT/Expressen uppger: "Det jag kan säga är att man siktade rakt på den här polismannen. Det var som en avrättning." Förhoppningsvis får vi snart klarhet i vad som hände.

Men huruvida det var ett överlagt mord, eller den tragiska konsekvensen av en uppgörelse mellan gangsters, förändrar egentligen inte själva grundproblematiken.

Polismannen dog därför att vi har förorter där kriminella gäng har fått etablera en allt större dominans över området och människorna som bor där. Att människor skjuts till döds är bara toppen på den kriminella pyramiden. Därunder finns annan brottslighet som narkotikahandel och utpressning.

Ytterligare en nivå ner finner vi sådant som stenkastning mot blåljuspersonal, stök och dominansbeteende i det offentliga rummet samt en total respektlöshet mot ordningsmakten.

Just nu ska naturligtvis vårt främsta fokus vara riktat mot toppen av pyramiden. Där finns mördaren som snarast måste gripas och dömas till ett långt fängelsestraff.

Men att ta sig an botten av pyramiden är nog så viktigt. Det är där resan mot ett liv som yrkeskriminell börjar. Skola, integration och sociala insatser behövs. Men det krävs också att vi har en ordningsmakt som aldrig backar undan.

Polisen måste få det mandat och de resurser som de behöver för att kunna upprätthålla lag och ordning. Här bör vi lyssna på vad poliserna själva efterfrågar. Ber de om gummikulor och vattenkanoner ska de få det.

Vi ska ha nolltolerans mot allt som utmanar polisens auktoritet. Kallar du polisen för "hora" – ja, då ska du räkna med att det kommer att få konsekvenser.

Det är nämligen när sådana, till synes små, handlingar passerar utan åtgärd som den destruktiva kulturen kan växa sig starkare. Det är när förortens ungdomar tillåts gå segrande ur kraftmätningar av det slaget, som de kan påbörja en resa som slutar med att en annan människa skjuts till döds.

Det ska inte längre vara möjligt att ostraffat ta över köpgallerian eller det lokala biblioteket. Det ska inte gå att leva i tron att man äger förorten och kan exempelvis hota journalister utan att något händer.

En ökad och mer proaktiv polisnärvaro i utanförskapsområden kommer givetvis av vissa att utmålas som främlingsfientligt. Men det är ju precis tvärtom. Majoriteten av de som har utländsk bakgrund i dessa stadsdelar, vill inget hellre än att slippa få sina liv förpestade av kriminella gäng.

I vissa områden har situationen gått så långt att vi förmodligen har många års arbete framför oss. Men utvecklingen måste vändas.

Det krävs strängare straff. Det krävs fler poliser. Och det krävs att vi bestämmer oss för att vinna den här striden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.