På torsdagen påbörjade polisen och kustbevakningen ett samarbete. Under sommaren kommer de att intensifiera arbetet mot onykterhet till sjöss, hastighetsöverträdelser och buskörande båtar och vattenskotrar.
Torsdagen var också första dagen som polisen får utfärda böter på plats för störande vattenskoteråkning.
– Vi kommer köra en insats nu, torsdag, fredag, lördag och söndag. Sen återkommande hela sommaren, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.
– Det blir effektivt att vara ute med kustbevakningen nu när vi kan ge ordningsbot. Vi sparar mycket tid på att kunna ge en bot direkt på plats utan en utredning, säger Tommy Lindh, regional båtsamverkare.
Samarbetet mellan polisen och kustbevakningen innebär att polisen och kustbevakningen kommer att kunna åka ut till sjöss på samma farkoster.
– Det kommer att röra sig som hastighetsmätningar, onykterhetskontroller och för att stäva buskörningar. Det kommer vi att ha stora möjligheter att ingripa mot med hjälp av kustbevakningen, säger Lars Hedelin.
Intensifierar ni arbetet på grund av problemen med vattenskotrar?
– Ja, vattenskotrar är ett ökande problem. Vi får mycket klagomål, folk är rädda och det gäller även ljud och miljö. Detta samarbete är ett sätt att bemöta allmänhetens önskemål, säger Lars Hedelin.
Hur ofta kommer ni vara ute tillsammans i sommar?
– Kustbevakningen är stationerad i Vänersborg, men de kommer att vara hos oss i norra Vänern väldigt ofta. Vi kommer inte att säga exakt när vi kör, men det kommer att vara närvaro under hela sommaren, säger Lars Hedelin.
Ni kommer ibland ha med er en polis ut på sjön. Hur påverkar det kustbevakningens arbete?
– Vi har olika befogenheter och möjligheter. Om vi arbetar tillsammans är vi mer slagkraftiga. Polisen har andra möjligheter att slå i register, vilket underlättar arbetet på sjön väldigt mycket. 999 av 1000 människor vi träffar på är hederliga Svenssons, men ibland träffar vi på ganska otäcka typer och då är det bra om vi är fler. Man är ganska utsatt när man är på en båt, säger Klas Hansén, befälhavare på kustbevakningen Vänern.
Båtsamverkande insats
Sedan 2013 har polisen en båtsamverkan. Det är en samverkansform mellan båtägare där polisen kan lämna tips och råd hur man samverkar för att förhindra brott.
– Det kan vara alltid ifrån att man har en jättestor organisation med vaktkurer och dygnetruntbevakning till att båtägare har en gemensam brygga. Det handlar om att hjälpas åt att kolla vilka som rör sig runt omkring för att förhindra stöld, säger Tommy Lindh.
– Den här samverkansformen har varit otroligt effektivt. Försäkringsbolagen har till och med kunnat sänka sina premier. Vi vill uppmana alla att ansluta sig till båtsamverkan, säger Tommy Lindh.
I och med corona har stölderna som begås av de utländska ligorna minskat, men stölder och vandalisering av mindre båtar är ett stort problem.
– Våra inhemska förmågor tillgriper och förstör de mindre båtarna. Vi kan se att de är väldigt aktiva just nu, säger Tommy Boström, inspektör och regional båtsamverkare.