Hoppa till huvudinnehållet

Födelsedagspresenten: Rosteri för 200 miljoner

Publicerad:
Göran Sonesson och Kathrine Löfberg framför rosteriets hjärta. Den nya tekniken rostar bönorna försiktigt och långsamt för att bevara dofter och aromer.
Göran Sonesson och Kathrine Löfberg framför rosteriets hjärta. Den nya tekniken rostar bönorna försiktigt och långsamt för att bevara dofter och aromer. Foto: Eva Häggdahl

Under torsdagen blev det både födelsedagsfirande och invigning för Löfbergs. På den 115:e födelsedagen invigdes det sprillans nya rosteriet där kaffe till tre miljoner koppar varje dag kommer att rostas.

Till skillnad från rosteriet i Inre hamn i Karlstad fokuserar den nya fabriken på rostning av hela bönor. Det är en satsning på 200 miljoner kronor och den största i Löfbergs historia.

– Det här är en milstolpe för oss. I dag är det 115 år sedan min farfars far grundade Löfbergs så det här blir en present till oss själva. Det är stort och känns fantastiskt kul, säger Kathrine Löfberg, styrelseordförande i Löfbergs, under invigningen.

Rosteriet har tagit två år att färdigställa och Göran Sonesson, huvudansvarig för produktion och logistik, berättar att det har varit en spännande process:

– Det har varit fantastiskt och nu får jag faktiskt lite gåshud av att stå här och se på det. Det är ett av Europas modernaste rosterier för hela bönor och under hela processen har personalen varit med och satt sin prägel på det. Det har varit oerhört roligt att vara här och känna engagemanget.

Familjen Löfberg valde att inte klippa ett band på invigningen, istället har de planterat en ek utanför rosteriet.

– Tanken är att trädet ska växa med företaget och bli en hälsning från familjen till framtida generationer. Det blir ett sätt att både blicka bakåt och framåt, säger Kathrine Löfberg.

Artikeltaggar

FikaJubileumKaffeKarlstadKathrine LöfbergLöfbergsNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.