Hoppa till huvudinnehållet

Tvätta inte bilen ute i sommar

Publicerad:
När man tvättar en personbil går det åt uppemot 500 liter vatten, skriver Robert Dimmlich.
När man tvättar en personbil går det åt uppemot 500 liter vatten, skriver Robert Dimmlich. Foto: Leo Sellén / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Även om det kan vara härligt är det tyvärr inte bra för miljön att tvätta bilen hemma, skriver Robert Dimmlich.

Äntligen är sommarvärmen här. Klockorna på skolgårdarna har ringt ut för sommarlov, arbetsplatser börjar ta ledigt och många ska ge sig ut på sin efterlängtade semester.

Sommaren är också biltvättens högsäsong. En tid då många bilägare står på sin uppfart, gräsmatta eller gata och tvättar bilen.

Även om det kan vara härligt är det tyvärr inte bra för miljön att tvätta bilen hemma. Antagligen tänker många att just deras tvätt inte spelar så stor roll. Vissa kanske inte tänker alls, utan tycker bara det är mysigt att stå där på gatan en solig förmiddag och göra bilen sommarfin innan de ska i väg.

Problemet med detta resonemang är om alla resonerar likadant. Enligt miljöinitiativet Hållbar biltvätts insamlade data sker varje år cirka 12 miljoner biltvättar hemma.

Smutsvattnet från bilen dunstar inte bara bort när det landar på marken. Vattnet rinner ner i dagvattenbrunnarna och vidare ut i vattensystemen. Dessa hemmatvättar leder varje år till att 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller rinner ut i våra vattendrag till närmsta sjö eller hav. Ämnena är farliga för fiskar, djur och människor och de tar väldigt lång tid för naturen att bryta ner dem.

Det finns också en annan aspekt att ta hänsyn till här. Under den varma årstiden kan det uppstå vattenbrist i kommunerna. När man tvättar en personbil går det åt uppemot 500 liter vatten.

Så skriver du en debattartikel

Under den stekheta sommaren år 2018, när skogarna stod i brand i Sverige, rådde det en svår vattenbrist i stora delar av landet. Läget var mycket allvarligt för det svenska lantbruket och för alla gårdar med djurhållning. En av de hårdast drabbade regionerna var Gotland. Enligt Länsstyrelsen saknade mellan 90–95 procent av alla vattendrag rinnande vatten. På Gotlandsfärjan kunde glada semesterfirare höra att vattenbristen som rådde var svår och alla skulle spara på vattnet under sin vistelse.

I maj i år fanns över fem miljoner personbilar i trafik registrerade i Sverige enligt SCB. Om varje bil skulle tvättas ute på gatan eller i naturen innebär det, förutom att åtskilliga ton med tungmetaller och olja åker rakt ner och förorenar våra insjöar, också att enorma mängder vatten förslösas.

Tvättar vi däremot bilen på en godkänd tvättanläggning, gör det själv-hall eller i en automattvätt går det åt mindre vatten och kan i vissa fall även återvinnas. Dessutom tas spillvattnet om hand med modern reningsteknik.

Rent vatten är inte en oändlig resurs. Det kräver att vi tänker efter och att vi tar hand om det på bästa sätt. Likaväl som vi inte slänger batterier i naturen bör vi låta bli att förorena våra vatten. Vi behöver alla ta ansvar och inte tvätta bilen hemma i sommar.

Robert Dimmlich

Initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Svensk Bensinhandel

Artikeltaggar

BilBiltvättDebattSvensk BensinhandelVatten