Svik inte landsbygden, Lööf

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är nog många centerpartister i landet som just nu försöker få Annie Lööf att tänka om.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Helena Lindahl, centerpartisten som röstade nej till Stefan Löfven 2019, meddelade på tisdagskvällen att hon kommer att följa partilinjen inför kommande statsministeromröstningar. Under onsdagen kom också besked om att Jennie Nilsson (S) avgår som landsbygdsminister och återtar sin riksdagsplats.

Därmed verkade det vara klart med en rödgrön majoritet i riksdagen som skulle rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. Men sedan kallade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till pressträff.

Svantesson presenterade där "Landsbygdspaketet" - ett erbjudande till Centerpartiet. M lovar där ett antal konkreta reformer i utbyte mot att C släpper fram Ulf Kristersson.

Landsbygdspaketet innehåller en mängd god politik som kommer att glädja människor på landsbygden. Och allra mest norrlänningarna. I vissa avseenden riktar det sig direkt till de väljare som kryssade Helena Lindahl. Exempelvis genom att M säger nej till skogsutredningens förslag om skydd av fjällnära skog, samt beskedet att Norrbotniabanan ska börja byggas.

Men M-förslagen är inte bara en norrländsk angelägenhet. Att stärka skogsägares äganderätt är en hjärtefråga för alla de som vill bruka sin skog utan att utmålas som miljöbovar. Det är frihet under ansvar som har skapat de naturvärden vi i dag har i våra skogar.

Att avskaffa det generella strandskyddet är också en efterlängtad reform. Bara i Värmland finns över 10 000 sjöar. Fler borde kunna få förverkliga drömmen om en stuga där morgondoppet bara är några meter bort.

Ökad polistäthet i glesbygd är välbehövligt, liksom att rädda de cirka 500 mackar på landsbygden som riskerar att behöva stänga igen till följd av nya krav. Och till och från macken ska man kunna åka på en väg som underhålls och inte ser ut som en schweizerost.

Att få bruka sin skog. Att få bygga på sin egen tomt. Att få känna friheten det innebär att ta sig fram med bil. Att helt enkelt få leva sitt liv utan att politiker i Stockholm återkommande ska lägga näsan i blöt, men också att kunna fredas från stöldligor som drar fram. Det är vad många människor på landsbygden drömmer om.

Moderaternas förslag innebär också att många kommuner och regioner får ökade resurser till välfärden, genom återbäring av pengar som kommer från fastighetsskatten på vindkraftverk och vattenkraftverk. Detta är något som står på önskelistan hos många centerpartistiska företrädare. Likaså föreslås ökat stöd till mindre flygplatser, bland annat Hagfors och Torsby.

Vad svarar då Annie Lööf på allt detta? Jo, hon skickar fram sin vice partiledare Anders W Jonsson som får upprepa partiledningens mantra om att C inte tänker släppa fram en regering som ger Sverigedemokraterna inflytande.

Att säga nej till det här paketet och i stället välja ytterligare ett år med rödgrönt styre, vore att svika centerpartisterna ute i landet. Och det vore att svika människorna som bor på landsbygden.

Rimligtvis kokar det just nu i Centerpartiet – både i lokalavdelningarna och i riksdagsgruppen. Det finns dock ett sätt för Annie Lööf att ta sig ur detta med hedern i behåll. Det hon kan göra är att lägga ned partipiskan och ge ledamöterna i partigruppen tillåtelse att rösta enligt sitt samvete.

Då slipper Helena Lindahl rösta mot sin övertygelse. Och vi slipper ett år till med rödgrönt styre.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.