Patient följdes inte upp – fick spridd cancer

Publicerad:
Regionen lex Maria-anmäler en händelse där en patient som haft cancer inte följdes upp tillräckligt och senare visade sig ha spridd cancer. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patienten hade opererats för njurcancer. Några år senare hittades förstorade körtlar, men de följdes inte upp.

Senare sökte patienten vård och visade sig ha spridd cancer.

En värmländsk patient som nu är drygt 80 år opererades för njurcancer 2016. Hen följdes upp och 2019 såg man att några körtlar var lite förstorade och där fanns förändringar som var för små för att ta prov från. En ny undersökning planerades efter tre månader, men blev inte av.

I början av 2021 tog patienten själv kontakt, frågade om uppföljning och berättade att hen börjat få problem med ont i ryggen. En ny undersökning visade att hen hade spridd cancer med binjuremetastaser och kanske också metastaser i skelett och lungor.

Region Värmland har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Artikeltaggar

CancerIvoLex MariaRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare